Країни Балтії допомагають Швеції шукати російську субмарину

У Швеції досі шукають підозрілий підводний човен. До пошуків уже приєдналися балтійські держави.

Джерело: Відомості

Дві сотні військових, гелікоптери, корвети і тральщики – від п'ятниці шведська армія прочісує води Стокгольмського архіпелагу. До столиці країни – кілька десятків кілометрів. Що саме ховається у воді – невідомо. Військові кажуть: за вихідні підозрілий об'єкт бачили щонайменше тричі, передає Еспресо.TV.

«Збройні Сили Швеції зазначають – досить імовірно, що в Стокгольмському архіпелазі відбувається певна іноземна підводна активність. Це може бути субмарина чи малий підводний човен. Може бути дайвер з підводним транспортним засобом, або просто пірнальники, яким нема чого робити на нашій території», – заявив контр-адмірал Андерс Гренстад.

Шведська армія ділиться деталями пошуків вкрай стримано, а от місцеві медіа – навпаки, красномовні. Найбільш популярна версія, що у водах неподалік Стокгольма російський підводний човен, ймовірно – в аварійному стані. Не виключають, що персонал міг покинути субмарину й сховатися на одному з численних островів архіпелагу.

«Шпигунська» історія здається шведам вельми ймовірною, адже в останні місяці російські літаки і судна не раз порушували простори європейських держав. Окрім того, в Швеції ще добре пам'ятають протистояння часів Холодної війни. У 80-х шведський флот регулярно полював на радянські субмарини у своїх територіальних водах.

Теперішня Росія цілком у традиціях Радянського союзу «переводить стрілки». Нідерланди таку версію рішуче заперечують.

Не надто переконливою вона здається і балтійським країнам. Естонія побоюється, що Росія порушить і їхні територіальні води, тож з посиленою увагою стежить за Балтійським морем. Литва переймається долею свого LNG-терміналу, адже саме зараз судно, що перероблятиме скраплений газ і вирішить енергетичні проблеми країни, пливе Балтійським морем. 

Loading...