У Росії кажуть, що застосування тортур до українців відповідає федеральному законодавству

На переконання керівництва Генпрокуратури РФ «умови тримання звинувачених під вартою відповідають вимогам федерального законодавства».

Джерело: Відомості

Генпрокуратура РФ стверджує, що застосування тортур до українських громадян відповідає вимогам федерального законодавства. Про це повідомили у прес-службі Омбудсмана України, передає УНН.

Як уже повідомлялося, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової щодо дотримання прав затриманих громадян України Олега Сенцова та Олександра Кальченка. Російський омбудсман у свою чергу направила звернення українського колеги до Генеральної прокуратури РФ.

Олега Сенцова та Олександра Кальченка ФСБ Російської Федерації затримала у березні на території Криму за підозрою в організації терористичного акту на території півострова, зберігання вогнепальної зброї тощо. У подальшому затримані українські громадяни були етаповані до столиці РФ та наразі утримуються у СІЗО м. Москви.

У своєму зверненні Валерія Лутковська висловила занепокоєння долею українських громадян у зв’язку з наявною інформацією про застосування до них тортур та їх побиття під час проведення слідчих дій.

Як стверджується у відповіді Генеральної прокуратури РФ на адресу Валерії Лутковської, «вказані громадяни затримані відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства РФ під час розслідування кримінальної справи, їм обґрунтовано обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту та висунуто звинувачення у здійсненні злочинів терористичного характеру. З моменту затримання вони користуються послугами захисників».

На переконання керівництва Генпрокуратури РФ «умови тримання звинувачених під вартою відповідають вимогам федерального законодавства».

Крім того, у відповіді Генпрокуратури РФ повідомляється, що «за заявою Олега Сенцова та його захисника про застосування після затримання до нього насильства та погроз проводиться перевірка у порядку, встановленому законодавством Російської Федерації».

Нагадаємо, що Олега Сенцова та Олександра Кальченка етапували до Москви для тримання у СІЗО 18 травня 2014 року, тобто три з половиною місяці тому, у той час як Кримінальний процесуальний кодекс РФ передбачає максимальний термін проведення такої перевірки не більше 43-х діб. 

Loading...