У Білорусі зникла Біловезька угода про розпад СРСР

У Білорусі зникла Біловезька угода про розпад СРСР

У виконавчому комітеті СНД, де за правилами має зберігатися Біловезька угода, повідомили, що мають лише її копію.

Джерело: Відомості

У виконавчому комітеті СНД, де за правилами має зберігатися Біловезька угода, повідомили, що мають лише її копію. Про це білоруські журналісти дізналися, коли спробували розшукати оригінал Біловезької угоди про розпад СРСР і створення СНД, передає ТСН.

«У нас знаходиться завірена автентична копія Біловезької угоди про створення Співдружності Незалежних Держав, підписаної 8 грудня 1991 року», — повідомив начальник відділу правового співробітництва та депозитарію документів Виконавчого комітету СНД Василь Астрейко. На питання, де в такому випадку знаходиться оригінал, він відповісти не зміг.

Колишній керівник Білорусі Станіслав Шушкевич повідомив, що в останній раз бачив оригінал документа у 1991 році, коли його підписував. Те ж саме сказав і колишній прем'єр республіки В'ячеслав Кебіч. Місцезнаходження оригіналу ні один, ні інший не знають.

У тексті угоди стверджується, що вона була підписана у трьох примірниках (українською, білоруською та російською мовою) і що всі вони мають однакову силу. Журналісти, однак, раніше з'ясували, що був підписаний тільки документ російською мовою. Колишній прем'єр Білорусії В'ячеслав Кебіч, до якого вони звернулися за роз'ясненнями, це підтвердив.

«Ми підписували тільки примірник російською мовою», — зазначив він. На питання, чому тоді в тексті говориться про три примірники, він відповів: «Звідки я знаю? Мало де що написано!».

Те, що угоду було складено тільки російською, підтвердив і колишній глава МЗС Білорусі Петро Кравченко. Згадування в тексті екземплярів іншими мовами він охарактеризував як «данина традиції, яка не відповідала реальному стану справ».

Оригінал документа повинен був зберігатися в МЗС Білорусі (до того, як були створені виконавчі органи нового міждержавного утворення — СНД). Однак Іван Коротченя, який працював у 1990-ті роки у виконкомі СНД, заявив, що він і його колеги не отримували документ від МЗС, намагалися шукати оригінал, але знайти його не змогли. 

Loading...