Білоруський активіст-марафонець зустрівся з харківськими однодумцями

Білоруський активіст-марафонець зустрівся з харківськими однодумцями

Стартував соціально-політичний марафон «Одіссея Свободи», який організував білоруський громадський активіст Вадим Ніколіс.

Джерело: Відомості

Стартував соціально-політичний марафон «Одіссея Свободи», який організував білоруський громадський активіст Вадим Ніколіс.

«Вже позаду від'їзд з Мінська, прибуття в Харків, зустрічі з місцевими активістами, — розповів пан Ніколіс. — Зустріч з політичними активістами, що розтягнулася більш ніж на дві години, на жаль, не дала мені можливості повною мірою оцінити міські пейзажі. Відразу після намічених зустрічей, я покинув місто і відправився на південний захід, від міста».

Цей текст автор писав у лісі, під Харковом, на галявині, попутно готуючи собі нічліг. Чудова природа цих місць мимоволі змушує народжувати думки про свободу.

«Мене до початку цього заходу багато запитували про свободу, цікавилися, що я розумію під свободою, раз я назвав так свій марафон, — пише активіст. — І дійсно, мені варто першим ділом дати опис мого бачення слова «свобода»… Отже, свобода — це стан людини, або групи людей, при якому вони живуть в цьому часі і просторі, не піддаючись насильницьким діям з боку інших людей і державних інститутів. Але при цьому, людина змушена добровільно жертвувати малою частиною своєї свободи (у вигляді податків, виконання законів), заради підтримки життєздатності головного наглядового органу, в країні його перебування, а саме — держави», — ділиться думками громадський діяч.

«Варто відзначити, що держава, чиновницький апарат, це не каста обраних жерців, — каже він, — освячена сонячним божеством, а група найнятих на роботу чиновників… Якщо ж ця група починає обмежувати громадянські права, заради утримання монополії на владу, перетворюючись на закриту групу, відгороджуючись від думки громадян і інтересів бізнесу, то така держава, підконтрольне новоявленим жерцям від влади, почало рух у бік тоталітаризму, диктатури і авторитаризму…

Саме на цей шлях встала Республіка Білорусь, в середині дев'яностих років, коли на хвилі кризи та політичної нестабільності, державний апарат, під керівництвом Лукашенка, почав планомірно ліквідовувати цивільні права, не звертаючи увагу на протести цивільної громадськості.

Ніколіс розповів, що його мета співпраці з громадськими активістами України — розвивати і популяризувати спільні цінності, роблячи їх привабливими, як для простого населення, так і для мас-медіа.

«Коли люди зрозуміють що відповідальний індивідуалізм надає значно більше можливостей для людини, ніж колективізм і загальна зрівнялівка, тому що в природі немає рівності, тоді кланам доведеться рахуватися з думкою протестної критичної маси, інакше їх чекає сумна доля, — відмітив білоруський активіст. — Кожен день цього марафону я буду йти вперед, тільки для однієї мети — популяризації вільнодумства».  

Нагадаємо, білоруський громадський активіст Вадим Ніколіс збирається пройти пішки від Харкова до Ужгорода, щоб розповісти українській громадськості про ситуацію в Білорусі.

Loading...