Ердоган: Вбивство журналіста було ретельно сплановано

Ердоган: Вбивство журналіста було ретельно сплановано

Президент Туреччини виступив у парламенті Туреччини.

Джерело: Відомості

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган присвятив частину виступу в парламенті країни 23 жовтня вбивству саудівського журналіста Джамаля Хашкуджі. Виступ в прямому ефірі передавав The Telegraph .

За словами Ердогана, саудівській владі доведеться сприяти покаранню всіх причетних і в тому числі відкрити особистість спільника убивць в Стамбулі. «Докази, зібрані нами, вказують на те, що вбивство було ретельно сплановано. 1 жовтня (за день до смерті Хашкуджі) в Стамбул прибули три групи саудівських підданих», - заявив президент.

Ердоган підкреслив світове значення вбивства Хашкуджі. «Звичайно, ми не можемо визнати винними в інциденті тільки працівників спецслужб. Це не задовольнить ні нас, ні міжнародну спільноту. Відповідальність повинні понести і вбивці, і ті, хто віддавав накази. Особисто я не сумніваюся в щирості намірів його величності Салмана бін Абдул-Азіза, але ми все ж повинні провести ретельне розслідування за участю фахівців з інших країн. Туреччина зі свого боку зробить всі можливі кроки», - заявив він.

Турецький президент також висунув пропозицію провести суд над винними на території Туреччини. «Я пропоную королю Цалмунни бін Абдул-Азізу: так як інцидент стався в Стамбулі, нехай цих людей, 18 осіб, судять в Стамбулі. Звичайно, вирішувати тут королю, але це моя пропозиція», - сказав Ердоган.

Нагадаємо, 2 жовтня журналіст Джамаль Хашкуджі зник в Стамбулі. Він відправився в генконсульство Саудівської Аравії, щоб отримати бракуючі папери для розлучення. Разом з ним до території дипмісії підійшла наречена, проте всередину вона не заходила. Дівчина чекала нареченого кілька годин, але він так і не вийшов з будівлі. При цьому співробітники консульства заявили, що журналіст самостійно покинув будівлю.

Через 18 днів Ер-Ріяд визнав, що Хашкуджі вбили в будівлі генконсульства. Влада Саудівської Аравії заявила, що журналіст був убитий в результаті конфлікту з людьми, яких він зустрів в консульстві. Однак вони не уточнили, ким були ці люди.

Турецька влада заявила, що вбивство було жорстоким. За даними місцевих ЗМІ, журналіста катували, відрізаючи йому пальці, а потім обезголовили. 23 жовтня стало відомо, що в колодязі на території резиденції саудівського консульства виявили тіло загиблого.

Loading...