Посольство Туреччини у Фінляндії звинувачують у стеженні за своїми громадянами

Посольство Туреччини у Фінляндії звинувачують у стеженні за своїми громадянами
Фетхуллах Ґюлен

Посольство закликало громадян Туреччини не спілкуватися з прихильниками опозиційного політика Фетхуллаха Ґюлена.

Джерело: Відомості

Білал Далкіліч, який довгий час проживає в Фінляндії, недавно хотів послати своїм родичам у Туреччину довіреність на розпорядження банківським рахунком. У турецькому посольстві, однак, сказали, що вони не буду йому допомагати, повідомляє телеканал Yle.

В ході бесіди зі співробітником посольства стало ясно, що проблеми пов’язані зі спробою військового перевороту в Туреччині.

Турецьке керівництво звинувачує в путчі релігійного лідера Фетхуллаха Ґюлена, проживає в США. Прихильники Ґюлена піддаються переслідуванням в Туреччині. На думку турецького уряду, створене ним об’єднання FETÖ є терористичною організацією.

Білал Далкіліч не приховує, що є прихильником Ґюлена.

Він підкреслює, що організація, створена релігійним лідером, не є терористичною.

Далкіліч раніше надавав допомогу фінським підприємствам, які займаються торгівлею з Туреччиною. Тепер це стало неможливо.

Після спроби військового перевороту в Фінляндію прибуло близько 30 турецьких прохачів притулку. Серед них кілька бізнесменів, близьких до руху Ґюлена.

«Посольство закликало бізнесменів і громадян Туреччини не спілкуватися з бізнесменами-прихильниками Ґюлена.

Почуття страху, що панує в Туреччині поширилося і на Фінляндію», — каже Далкіліч.

Білал Далкіліч також чув, що деякі турки у співпраці з посольством стали збирати списки імен громадян Туреччини, що проживають в Фінляндії.

Якщо посольство Туреччини дійсно збирає інформацію про громадян країни, які проживають в Фінляндії, цим може зацікавитися фінська влада, заявляє начальник прес-служби фінської Поліції безпеки Юрі Рантала. 

Посольство Туреччини не хоче коментувати ці твердження.

Loading...