Шимона Переса поховали на національному кладовищі на горі Герцля в Єрусалимі

Шимона Переса поховали на національному кладовищі на горі Герцля в Єрусалимі

Віддати останню шану політику прийшли тисячі ізраїльтян, делегації з більш ніж 80 країн світу.

Джерело: Відомості

В Єрусалимі пройшли державні похорони колишнього президента Ізраїлю Шимона Переса. Віддати останню шану політику прийшли тисячі ізраїльтян, делегації з більш ніж 80 країн світу; прибули глави держав і урядів, в тому числі президент США Барак Обама, президент Франції Франсуа Олланд, а також палестинський лідер Махмуд Аббас і принц Уельський Чарльз.

Дев'ятий ізраїльський президент, лауреат Нобелівської премії миру помер 28 вересня в Тель-Авіві на 94-му році життя. У своєму прощальному слові нинішній прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху згадав про те, що Перес був ідеологом мирних угод з палестинцями, за його активної участі було підписано договір з Йорданією.

"Шимон пристрасно наполягав на тому, що світ і є найкраща безпека, якщо буде світ - то буде і безпека. А я говорив - послухай, Шимон, на Близькому Сході безпека - запорука замирення. І знаєте, до якого несподіванкою висновку я прийшов? Час показав, що ми обидва мали рацію ".

Разом з Шимоном Пересом йде ціла епоха.

Соратник першого прем'єр-міністра Ізраїлю Давида Бен-Гуріона стояв біля витоків створення ізраїльського військово-промислового комплексу і глибоко засекреченої ядерної програми. Перес змінив близько 20 міністерських портфелів, двічі був прем'єр-міністром Ізраїлю, з 2007 по 2014 роки очолював єврейську державу.

"Останній з покоління батьків-засновників, Шимон здійснив стільки речей у своєму житті, що вистачило б і на тисячу чоловік. Але головне - він розумів, що до кінця днів своїх потрібно жити з мріями про майбутнє, а не з ностальгією за минулим", - сказав, віддаючи останню шану колишньому колезі, президент США Барак Обама.

Шимона Переса поховали на національному кладовищі на горі Герцля в Єрусалимі, де покояться всі керівники сучасного ізраїльського держави.

Loading...