Індія завдала «точкові удари» по бойовиках на території Пакистану

Індія завдала «точкові удари» по бойовиках на території Пакистану
Командувач індійськими військами в Кашмірі генерал-лейтенант Ранвір Сінгх / Фото: Reuters/Scanpix

Зіткнення в Кашмірі можуть призвести до чергового витка військової ескалації конфлікту між двома країнами.

Джерело: Відомості

Збройні сили Індії в середу завдали «точкові удари» по бойовиках, які в готувалися проникнути Індію з контрольованої Пакистаном частини Кашміру. Про це було оголошено в четвер, 29 вересня, на прес-конференції в Нью-Делі, повідомляє Національне телебачення Естонії.

Індія і Пакистан представили різні версії подій. У Пакистані повідомили про перестрілки в чотирьох секторах у пакистанській частині Кашміру, які тривали близько 6 годин. За відомостями пакистанських військових, в результаті загинули двоє і отримали поранення дев'ять військовослужбовців.

В індійській армії стверджують, що були нанесені удари по бойовиках на території Пакистану. При цьому в Пакистані заперечують, що індійським військовослужбовцям вдалося перетнути лінію розмежування в Кашмірі, заявляючи, що індійські повідомлення про це «абсолютно безпідставні і брехливі».

Прем'єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф засудив «неспровоковану і неприкриту агресію» Індії і призначив нараду кабінету міністрів на п'ятницю для обговорення подальших кроків.

Дії Індії стали її першою військовою відповіддю на напад бойовиків на індійську військову базу в Кашмірі 18 вересня, в результаті якого загинули 18 військовослужбовців. Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив після цього нападу, що «винні в ньому будуть покарані». В Індії вважають, що за нападом стояла пакистанська влада, яка заперечує свою причетність.

Індія і Пакистан претендують на всю територію Кашміру, який став причиною вже двох воєн між ними з 1947 року. Зіткнення можуть привести до військової ескалації конфлікту між двома країнами, що мають ядерну зброю.

Loading...