Власникам Карти поляка буде легше оселитися у Польщі

Власникам Карти поляка буде легше оселитися у Польщі

Заяви про отримання Карти поляка можна буде подавати не лише у польських консульствах, але й у воєводських управліннях.

Джерело: Відомості

Полегшення у поселені у Польщі та отриманні польського громадянства для власників Карти поляка – це мета внесення змін до закону про Карту поляка, що вступили в дію у п’ятницю. За підрахунками Міністерства внутрішніх справ і адміністрації, завдяки цим змінам до Польщі може приїхати кілька десятків тисяч поляків зі Сходу.

Запропоновані депутатами ПіС зміни, передбачають, що власники Карт поляка також будуть звільнені від консульських оплат за подання і розгляд заяви про отримання польської візи та консульських оплат за подання заяви про надання польського громадянства.

У свою чергу, заяви про отримання Карти поляка можна буде подавати не лише у польських консульствах, але й у воєводських управліннях. Це, як підкреслював голова комісії зі зв’язків з закордонними поляками Міхал Дворчик під час праць у Сеймі, стане значним полегшенням для громадян таких недемократичних країн, як Білорусь, де люди, котрі хочуть отримати Карту поляка, можуть зіткнутися з переслідуваннями з боку влади.

За новими правилами, також буде передбачено фінансову допомогу для членів родин особи, що має такий документ. Це має збільшити кількість бажаючих його отримати.

За оновленим законом, власники Карти поляка, що приїздитимуть до Польщі на постійне проживання, безкоштовно отримають Карту постійного перебування, а через рік – польське громадянство. За цей час вони зможуть розраховувати на допомогу у період адаптації. Зокрема, для них передбачена грошова допомога, яка покриватиме кошти облаштування і проживання протягом 9 місяців, а також часткове фінансування оренди житла, інтенсивного курсу польської мови та професійних курсів. Програма має розпочатися у 2017 році, інформує Польське радіо.

Loading...