Німецьке ЗМІ: Словаччина хоче скасування санкції проти Росії

Словаччина, котра нині головує в Європейському Союзі, хоче скасування санкцій проти Росії, - пише німецьке видання «Sueddeutsche Zeitung».

Джерело: Відомості

Канцлер Німеччини Анґела Меркель натомість вважає, що нині немає передумов для пом’якшення обмежень проти Кремля.

«Суперечка з приводу санкцій ЄС щодо Росії виходить у наступний раунд», - констатує брюссельський кореспондент видання Даніель Бресслер. Німецький журналіст зазначає, що Словаччина виступає проти продовження впроваджених у 2014 році санкцій.

«Особисто вважаю, що надійшов час, аби раціонально поглянути на санкції і сказати, що вони шкодять як ЄС, так і Росії», - наводить цитату прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо видання.

Бресслер нагадує, що минулого тижня Фіцо зустрічався з президентом Росії Путіном. Журналіст звертає увагу, що Фіцо після візиту до Москви написав у Фейсбуці, що санкції «жодним чином» не посприяли вирішенню «нервових питань» і що він погоджується з Путіном у тому, що слід відновити товарообіг.

«SZ» пише, що до країн, котрі скептично ставляться до санкції, належать, крім Словаччини, Угорщина, Італія та Греція. До цих пір вдавалося проштовхнути єдине рішення про збереження санкцій, однак голос Словаччини, котра нині головує в ЄС, «має значення», - вважає Бресслер.

Як зазначає видання, канцлер Меркель не бачить нині поля маневру для пом’якшення санкцій. В інтерв’ю для телебачення ARD у неділю вона сказала, що реалізація мінських порозумінь «залишає бажати значно кращого». Меркель зазначила, що «не бачить» можливості для зміни політики санкцій, застерігаючи, що «якщо відбудеться прогрес у реалізації угод з Мінська, то пом’якшення санкцій з’явиться у порядку денному».

Брессел відзначає, що Меркель залишає собі таким чином вікно для поступового скасування обмежень, так як неодноразово це пропонував очільник німецької дипломатії Франк-Вальтер Штаймаєр. Нині Брюссель пов’язує скасування санкцій із реалізацією всіх пунктів мінських порозумінь.

В окремому коментарі Бресслер критикує Фіцо та називає «подвійно помилковими» аргументи словацького глави уряду, котрий твердить, що санкції неефективні і шкодять так само Росії, як і ЄС.

«Той, хто стверджує, що санкції неефективні, забуває, що підрозділи Росії хотіли спочатку відділити від України значно більшу територію», - пише публіцист. «Ніхто не знає, як далеко зайшла би Росія, якби Захід не відреагував, надсилаючи жорсткий економічний сигнал», - додає він. Скасування санкцій без поступок з боку Росії сприйматиметься як розв’язування їй рук, - застерігає німецький журналіст.

На його думку, помилковим є теж аргумент, що ЄС внаслідок санкцій постраждав так само, як і Росія. ЄС впорався з наслідками російських санкцій на ринку овочів та фруктів, - пише журналіст «SZ». «Діючи так, ніби був би слабшим, аніж є насправді, ЄС радше підживлює конфлікт ніж врегульовує його», - зауважує при цьому Бресслер.

Loading...