Польські роботодавців все частіше відмовляються платити українцям або підсовують фіктивні борги

Польські роботодавців все частіше відмовляються платити українцям або підсовують фіктивні борги

Ситуацію, яка склалась з українськими заробітчанами, обговорили у Посольстві України у Варшаві.

Джерело: Відомості

Робітників з України часто використовують та обманюють у Польщі — про це йшла мова під час конференції, організованої в п’ятницю Посольством України у Варшаві. Скарги на роботодавців, які відмовляються платити або нав’язують фіктивні борги, надходять до консульств України в різних частинах Польщі. Про правопорушення повідомляють також організації, які надають допомогу, зокрема, жертвам торгівлі людьми — підкреслює Ірена Давід-Ольчик, президент Фонду «La Strada»:

— Це дуже різні ситуації: як такої справжньої торгівлі людьми, тобто обмеження їхньої свободи, так і багато людей, обманутих шахраями. Останнім часом з’явилося чимало людей, які виїхали з України через війну і є в добрій фінансовій ситуації, проте їх шахраї змушують платити нібито за допомогу, — каже вона.

На таку рабську працю до Польщі громадян України нерідко вивозять фірми-посередники, вони набирають організовані групи. У такому випадку головне не панікувати і звернутися до правозахисних організацій. Світлана Криса з консульського відділу Посольства України в Польщі підкреслила, що у випадку використанні людей роботодавцем можна також звернутися до консулів України і до польських організацій, що займаються мігрантами. Однією з таких організацій є фонд «Наш вибір».

Експерти наголошують, що по допомогу нерідко бояться звертатися ті громадяни України, якщо вони працюють на іншого роботодавця, ніж той, який робив їм запрошення на робочу візу. Так само, у гіршому становищі перебувають українські працівники, які працюють поза межами великих міст, наприклад, у сільському господарстві. Ці люди приїжджають працювати за спрощеною схемою на три місяці. Нерідкими є випадки, коли за останній місяць люди не отримують зарплати: роботодавці знають, що людина мусить швидко покинути Польщу, аби не втратити право приїхати знову. Часто робітники вирішують працювати без будь-якої письмової угоди — у такому випадку роботодавець матиме легку відмовку, мовляв, людина не працювала на мене ніколи.

Коли контракт є — його формулювання часто прописуються таким чином, щоб встановлюються лише обов’язки працівника, а не зарплата, інформує Польське радіо.

Loading...