Фінляндія готується до наступу російських «зелених чоловічків»

Фінляндія готується до можливої окупації острівної частини своєї території зеленими чоловічками з РФ.

Джерело: Відомості

Про це заявив міністр оборони Фінляндії Юссі Нііністьо в інтерв'ю Lännen Media, передає «Остров».

На думку ряду військових експертів, у разі виникнення збройного конфлікту в країнах Балтії або в районі Балтійського моря Росія може спробувати зайняти Аландські острови та острів Готланд.

Глава фінського оборонного відомства каже, що Фінляндія приділяє надто мало уваги Аландським островам. Нині ж ситуація в регіоні Балтійського моря змінилася, і тому потрібно подумати про організацію оборони цих островів.

«У міністерстві оборони почали думати, яку допомогу Аландським островам нададуть Оборонні сили у разі появи там «зелених чоловічків», — підтвердив міністр.

За словами Нііністьо, збройні сили Фінляндії готуються на випадок появи на островах т. зв. «зелених чоловічків», тобто військовослужбовців російської армії у військовій формі без розпізнавальних знаків. Цей термін почали вживати в 2014 році, коли Росія анексувала український Крим. Пізніше президент Путін зізнався, що «зелені чоловічки» були військовослужбовцями ГРУ ЗС РФ.

Аландські острови є автономією у складі Фінляндії та мають особливий демілітаризований і нейтральний статус. Женевська конвенція від 1921 року про демілітаризацію та нейтралізацію Аландських островів була, однак, прийнята без участі Радянської Росії, тому Росія ніколи не визнавала їх нейтральний статус.

Загострення геополітичної обстановки в регіоні Балтійського моря хвилює багатьох жителів Аландських островів. Зокрема, місцевий політик Барбра Сундбак висловила заклопотаність з приводу того, що Росія зможе скористатися Аландськими островами для захисту своїх інтересів.

Фінський експерт із політики безпеки, доцент Пекка Вісурі з Військової Академії Фінляндії, в свою чергу, говорить, що змін в нейтральному статусі островів не передбачається. За його словами, Фінляндія має зобов'язання з оборони островів, тому слова міністра оборони є «нормальною підготовкою до можливої кризи».

Loading...