ЗМІ: Путіну загрожують росіяни-джихадисти

За свіжими оцінками глави ФСБ і представника Кремля в Чечні, кількість російських громадян, які воюють в рядах ІДІЛ у Сирії та Іраку, за минулий рік зросла приблизно в два рази, до 1500-1700 осіб.

Джерело: Відомості

Про це пише журналістка Bloomberg Керол Метлек, передає телеканал 24.

З Росії прибуває набагато більше джихадистів, ніж з будь-якої іншої країни за межами Близького Сходу та Північної Африки. Для порівняння: за оцінками влади Франції, в Сирії пройшли навчання близько 900 французьких громадян, залишалося там в 2014 році близько 300.

Джихадистські організації активізували вербування на російському Північному Кавказі.

«У цьому регіоні довгий час існує кровожерливий інсургентський рух, нинішнє керівництво якого поклялося у вірності ІДІЛ і закликає своїх місцевих прихильників їхати до Сирії», — йдеться в статті.

Чому звучать такі заклики від лідерів інсургентів? На думку автора, одна з причин — те, що російські силові відомства та керівництво Чечні перешкоджають діям сепаратистів у регіоні.

«Лідери сепаратистів не хочуть, щоб в їхні ряди вступали ненавчені люди, бо тих швидко переловлять», — пояснив Річард Барретт, старший віце-президент консалтингової фірми Soufan Group.

Він також вважає, що є і друга причина: економічна ситуація в Росії настільки погана, що в Сирії бойовики «можуть жити з великим комфортом».

Ця ситуація — «бомба з годинниковим механізмом для Путіна», підсумовує аналітик Гордон Хан. За його словами, у міру того як ширяться ряди росіян-джихадистів, «набагато більшому числу бойовиків стають доступні навчання і фінансування». 

Loading...