У Росії солдати записали на диктофон офіцера, який змушував їх їхати воювати в Україні

Командир лякав солдатів наступом українців на Ростов і Бєлгород, якщо вони не поїдуть воювати в Донбас.

Джерело: Відомості

У Росії група солдатів, які не хотіли виконувати наказ їхати в Україну воювати, таємно записали свого командира на диктофон, коли він умовляв погодитися на участь в операції в Донбасі.

Про це пише польське видання Gazeta Wyborcza, додаючи, що наказ отримали солдати спеціальної ракетно-артилерійської бригади прибережної оборони в Мурманську. Загін з 68 солдатів нібито мав поїхати на навчання в Ростовську область. Однак в казармі ходили чутки, що жодних навчань в Ростовській області немає, а солдатів відправляють воювати в Україні, цитує польську газету «Дзеркало тижня».

Частина з тих, кому наказали збиратися на «навчання», вже бували раз в Донбасі. Влітку їх так само відправили «у відрядження», як це назвав президент РФ Володимир Путін.

«Нам дали наказ вийти у відкрите поле. Ми взяли з собою по чотири магазини, гранати. Їдемо, бачимо — сліди перестрілки, КамАЗи розбиті стоять. Вийшли попросити у когось сигарету. Запитуємо людей, а де це ми. І чуємо, що за поворотом вже Луганськ. Стріляють «Гради», дощ зі свинцю. Ми були шоковані, ніхто нас про це не попередив», — розповів один із солдатів.

На цей раз вісім солдатів відмовилися їхати на так звані навчання в Ростов. Вони заявили, що не поїдуть нікуди доти, поки їм не нададуть гарантії, що їх не відправлять на лінію фронту за кордоном. На думку російських військових, поки Москва офіційно не оголосить війну Україні, доти російські сили не мають права перетинати кордон України. До того ж у разі поранення вони не будуть вважатися ветеранами і не матимуть соціальних гарантій.

Через відмову виконувати наказ російські солдати мали зустріч з «замполітом» підполковником В'ячеславом Оканевим, розмову з яким вони вирішили таємно записати.

«Не виключено, що є можливість перетину кордону та просування по території Донецької та Луганської областей з метою надання там безпосередньої допомоги. Так, ніхто війни не оголошував. Але допомагати ми повинні, тому що це наш людський, моральний і військовий обов'язок. Розвиток ситуації може дійти до того, що вороги підійдуть до Ставрополя, Ростова, Брянська і так далі, якщо ви не поїдете. Якщо не захистите наших там, щоб не довелося їх захищати тут», — сказав Оканев.

Солдати відмовилися їхати воювати проти України, а запис розмови передали правозахиснику Сергію Кривенку, який очолює організацію «Громадянин. Армія. Право».

Після цього дружини російських військових, які відмовилися їхати на війну в Донбас, розповіли, що їх чоловіків замкнули в казармі і змушують написати рапорт про звільнення з армії. А це означатиме позбавлення державного житла та права на достроковий вихід на пенсію. 

Loading...