У Луцьку за 14 мільйонів євро планують модернізувати систему теплопостачання

У Луцьку за 14 мільйонів євро планують модернізувати систему теплопостачання

За словами Луцького міського голови Миколи Романюка, впровадження проекту дасть хороший ефект у питаннях енергозбереження.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Якщо задум вдасться втілити, лучанам тариф на тепло не підвищуватимуть

Минулого тижня в Луцьку з участю представників Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та інженерно-консалтингової компанії Ramboll відбулася презентація проекту реконструкції системи централізованого теплопостачання. Щоб проект утілити, ДКП «Луцьктепло» та Луцька міська рада вже близько двох із половиною років ведуть перемовини з ЄБРР щодо отримання кредитних і грантових коштів. Ідеться про 14 мільйонів євро. Як будуть використані ці гроші, чи вдасться підвищити енергоефективність комунальної інфраструктури та що від цього в кінцевому результаті отримає споживач, дізнавалися «Відомості».

За словами Луцького міського голови Миколи Романюка, впровадження проекту дасть хороший ефект у питаннях енергозбереження.

— Передусім цей проект робиться для лучан, — зауважив Микола Ярославович. — У 200 будинках будуть встановлені індивідуальні теплові пункти, які дадуть змогу регулювати рівень подачі теплоносія у будинку, теплові лічильники. Це дасть економію людям в оплаті за тепло.

Реалізовувати проект будуть упродовж 2015–2017 років. За цей час планується, крім встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП), ліквідувати окремі підвальні котельні та прибудинкові. При цьому необхідно буде прокласти додаткову мережу. Здійснюватиметься й заміна застарілих котлів, реконструкція котелень і центральних теплових пунктів. Також у рамках проекту передбачено провести заміну теплових мереж. Окрім того, у котельні в мікрорайоні ЛПЗ буде встановлено котел на альтернативному паливі потужністю 2,5 МВт. Для його функціонування можна буде використовувати деревину, пелети тощо. Встановлять і системи моніторингу та диспетчеризації, які аналізуватимуть роботу систем теплопостачання міста, оброблятимуть дані.

Консультант компанії «Рамболь» Андрій Левконюк зауважив, що в результаті реалізації проекту модернізації системи теплопостачання у Луцьку вдасться економити приблизно 13 мільйонів кубічних метрів газу. За нинішніх цін це значні кошти. Крім того, буде зниження споживання води й електроенергії. Також, за його словами, відбудеться зменшення витрат на ремонт обладнання та мереж, адже їх модернізують. Загалом, зважаючи на сьогоднішні ціни, зменшення витрат за рахунок реалізації інвестиційної програми сягатиме близько 30 мільйонів у рік.

— Встановлення у будинках ІТП передбачає регулювання теплообміну внутрішніх систем опалення та гарячого водопостачання, облік спожитої теплової енергії та регулювання температурних режимів, — пояснив директор «Луцьктепла» Олександр Киричук. — Такі системи встановлюються у підвальних приміщеннях житлових будинків. Пересічні споживачі в основному звертають увагу на якість послуг, хочуть мати можливість змінювати температуру опалення в будинку, а також вмикати і вимикати опалення за власним бажанням та не залежати від опалювальних періодів. Облік тепла ведеться безпосередньо у кожного споживача, він є точним і справедливим, у розрахунок не входять теплові втрати до точки передачі тепла на введенні в опалювальний об’єкт. ІТП дозволяють зменшити витрати на природний газ на 8–10% за рахунок погодного регулювання й усунення перегрівів у перехідний період.

Впровадження ІТП не передбачає використання альтернативних джерел енергії, проте, як показує світова практика, стабільний стан і розвиток енергетики досягається при правильному використанні та поєднанні всіх можливих джерел енергії. Тобто впровадження інновацій і нововведень у централізованому  опаленні  (в цьому  разі  —  ІТП)  є ефективним на сьогодні й буде актуальним протягом подальших років.

У цілому реконструкція дозволить заощаджувати природний газ, зменшити затрати на виробництво теплової енергії і, як наслідок, хоча б не підвищувати тариф, вплине на якість теплопостачання та сервісне обслуговування споживачів.

Утеплення будинків — за кошти лучан

Представник Європейського банку реконструкції та розвитку Ігор Князєв повідомив, що позика становитиме 10 мільйонів євро. Плюс €4 млн грантових коштів.

— Кредит, який ми надаємо, складається з двох частин: кредит банку — 7 мільйонів, але відсотки ще у процесі обговорення, — розповів Ігор Князєв, — хоча це буде приблизно 6%. Друга частина — кредит від Фонду чистих технологій на 3 мільйони євро — на умовах до 1%, швидше 0,75%. Таким чином, ми виходимо на 4,5% річних. Це найкращі умови порівняно з іншими містами (у Черкасах повністю реалізовано схожий проект, у Житомирі розпочато, є договір із Тернополем і Львовом. — Авт.).

Крім цього, додається безкоштовно і безповоротно грант у сумі 4 млн євро, який буде використано на встановлення індивідуальних теплових пунктів і котла на біомасі. До того ж передбачено надання окремої технічної допомоги на суму 700 євро на підтримку проекту, розробку тендерної документації і на спостереження за процесом закупівель. Кредит надається на 13 років, із яких пільговий період становитиме три роки — термін, протягом якого компанія сплачує відсотки і не повертає тіла кредиту.

Підрахували, що термін окупності інвестиційної програми становитиме 7 років. У зв’язку з подорожчанням газу цей термін буде скорочуватися.

У депутатів міськради виникли деякі запитання. Зокрема, Петро Гоцалюк зауважив, що в Європі енергоощадні технології починаються з утеплення будинків, реконструкції тепломереж, а лише потому — теплогенерувальних потужностей.

— Усі будинки перебувають у власності громадян, тому їх утеплювати коштом цієї програми неможливо, оскільки кредит бере «Луцьктепло», — відповів представник банку. — Думаю, ця програма стимулюватиме людей, які зекономили гроші за рахунок встановлення лічильників і регулювання подачі теплоносія, проводити заходи з утеплення.

— «Луцьктепло» до того часу не доживе, поки ми утеплимо будинки, — додав заступник міського голови Тарас Яковлев. — Виходячи з теперішніх реалій, у нас нема іншого вибору.

На Волині думають, як зекономити споживання газу

Ця інвестиційна програма виглядає привабливо, й аргументи щодо її енергоощадності є переконливими. Але впроваджуватиметься вона лишень із 2015 року. А вже сьогодні у країні введено надзвичайний стан в енергетиці й органам місцевого самоврядування стоїть завдання розробити оперативний план зі скорочення споживання газу на 10% до кінця поточного року.

Директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Іван Кубіцький повідомив, що наразі чіткого плану дій немає.

— Зараз проводяться наради, розробляються заходи, чекаємо пропозицій від підприємств, — каже Іван Євгенович. — Потрібно вирішити фінансові питання, адже необхідні кошти на заміну пальників, теплотрас, закриття збиткових котелень.

Як поінформував заступник директора департаменту ЖКГ і будівництва Волинської облдержадміністрації Володимир Бондарук, наразі з міст обласного підпорядкування (найбільших споживачів природного газу в галузі комунальної теплоенергетики) плани заходів зі скорочення споживання природного газу розроблені й затверджені лише для ПТМ «Ковельтепло» і «Володимир-Волинськтеплокомуненерго».

— У міністерстві нам поставили завдання — скоротити споживання газу в області на 10%, а це 13,7 мільйона кубометрів газу, — розповів Володимир Бондарук. — Зараз ми розробляємо заходи з впровадження енергоощадних технологій. Зокрема, передбачаємо скорочення у бюджетній сфері десь на 7 мільйонів кубів газу».

Ми поцікавились у Володимира Бондарука, чи буде зниження нормативної температури повітря у приміщеннях у період опалювального сезону в зв’язку із заходами економії блакитного палива. Він запевнив, що температурні режими не мінятимуть, адже тоді люди будуть змушені грітись електроприладами. А при одночасному їх увімкненні енергосистеми у багатоповерхівках таких навантажень не витримають.

Loading...