Де на Волині відпочивають діти

Де на Волині відпочивають діти

Першим табором, який разом з чиновниками відвідали журналісти, став оздоровчий заклад «Світязь» у селі Пульмо. Він підпорядкований Володимир-Волинській спецшколі-інтернату І-ІІІ ступенів.

Автор: Людмила Панасюк / Джерело: Відомості

Крим у нас відібрали, на Сході небезпечно. Поніжитись на пляжі біля «великої» води тепер можна лише в Одесі або за кордоном. Але ще лишаються у нас Шацькі озера і рідний волинянам Світязь. У рамках виїзного засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування голови районних рад на чолі з головою облради Валентином Вітром перевірили готовність численних дитячих таборів та санаторіїв приймати відпочиваючих.

Треба сказати, Волинь добре підготувалась до літнього сезону — табори подбали не лише про те, щоб діти добре їли та спали, а й про їх дозвілля на час несприятливих погодних умов, які у нашому кліматі цілком можливі, безпеку та розвиток. Так, першим табором, який разом з чиновниками відвідали журналісти, став оздоровчий заклад «Світязь» у селі Пульмо. Він підпорядкований Володимир-Волинській спецшколі-інтернату І-ІІІ ступенів. За словами директора, депутата облради Валентина Вірковського, за одну зміну заклад може комфортно прийняти 120 дітей, проте зважаючи, що, можливо, доведеться приймати дітей зі Сходу та Півдня, готувались до 160-170 дітей за зміну. Поки що східняків у таборі немає. Табір приймає 4 зміни дітей, відтак близько 650 осіб встигає оздоровитись за сезон. Доба перебування у таборі — 130 грн, зміна стандартно — 21 день.  У цьому таборі вони облаштовуються тематично — для занять з дітьми запрошують різних спортсменів, цікавих людей. Зміна, на яку ми потрапили, наприклад, була присвячена англійській мові. У кімнатах дітей висять плакати англійською, записки, щодня проводяться заняття, які проходять в ігровій формі. Добудований другий поверх у санаторії — ігровий. Там є все для того, щоб зайняти дітей у дощ. Серед мінусів — порівняно далеко (приблизно за 1 кілометр) розташоване озеро. Тому менших діток підвозить автобус, який знаходиться на балансі закладу.

Побічно оглянули також новий заклад — центр відпочинку релігійної місії «Карітас-Спес» Луцької дієцезії римо-католицької церкви. Кілька років заклад діяв без приміщення — доброчинці з Німеччини подарували великі палатки з підлогою всередині. Була коротка перерва, коли будували нові корпуси, і це перший рік, коли заклад вже з приміщенням приймає дітей. Цього року за зміну мають змогу оздоровитися 50-60 дітей. З дітьми займаються монахині сестри-гоноратки. Цього року в таборі оздоровлюватимуться діти з Житомира, Рівненщини, Луцька. Ми могли поспілкуватись з відпочиваючими з Києва — саме зі столиці була остання зміна. Діти говорять, що найбільше їм подобається разом молитись у таборі.

На фото: Ось такі патріотичні хустинки мають всі діти римо-католицького  центру відпочинку

Наступна зупинка — табір «Супутник» на березі Світязя, який є власністю обласної організації профспілки працівників освіти та науки. Зустрічали нас короваєм та піснями — діти підготувались до приїзду гостей, кожен загін готував справжнє дійство, змагаючись, хто стане кращим. За зміну у «Супутнику» встигає оздоровитись 240 дітей, а вартість путівки — 140 грн на добу. У  цьому санаторії також оздоровлюються більшість (66) дітей, постраждалих у масових акціях протесту. Ще 20 відпочивають у санаторії «Згорани». Серед мінусів «Супутника» — дуже маленькі кімнати, серед плюсів — до озера — рукою подати та насичена цікава програма заходів. Діти розучують з вихователями пісні, танці, роблять на території табору ландшафтні композиції з шишок, спілкуються.

Останній відвіданий нами санаторій — «Лісова пісня». Він орієнтований вже більше на сімейний відпочинок, ніж на суто дитячий. Як і «Супутник», розташований на самому березі, але вже Пісочного. Доба перебування у закладі коштуватиме близько 300 грн на добу, включаючи лікування, харчування і проживання. Головне тут — не так відпочинок, як оздоровлення, і цьому сприяє тиша навколо закладу. Як стверджує керівництво санаторію, особливо успішно у «Лісовій пісні» лікують псоріаз. Хоча, це й невиліковна хвороба, за курс лікування вдається майже повністю позбавитись від висипів на шкірі на деякий час. Також, у санаторії добре проходить реабілітація після серцево-судинних хвороб та нервових перенапружень.

Як бачимо, на Волині є де і відпочити, і оздоровитись. Всі санаторії, які ми оглянули, у хорошому стані і готові приймати відпочиваючих.

Loading...