Для підтримки селян в обласному бюджеті передбачено 13 мільйонів

Для підтримки селян в обласному бюджеті передбачено 13 мільйонів

Програми фінансової підтримки галузі АПК, які фінансуються з обласного бюджету, за словами Юрія Горбенка, будуть діяти й цього року. На них передбачено більше 13 мільйонів гривень.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Минулого й позаминулого років селяни отримували дотації за утримання молодняку ВРХ і його збереження, а також за здану на м’ясопереробні підприємства худобу. Сьогодні ж вони не знають, чи варто утримувати телят, щоб була вигода, адже, незважаючи на те, що скоро травень, ні про які програми фінансової підтримки сільгоспвиробників невідомо.

Як розповів директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко, Мінагрополітики ще не затвердило програм підтримки галузі АПК, що мають фінансуватися з державного бюджету.

— Чи діятимуть минулорічні програми, я не можу сказати чітко, оскільки це питання вивчається, — каже Юрій Мефодійович. — Хоча, за попередніми даними міністерства, вони хочуть відстояти програму дотації за утримання телят до 15 місяців. Тому моя порада населенню — не поспішати продавати молодняк.

А от програми фінансової підтримки галузі АПК, які фінансуються з обласного бюджету, за словами Юрія Горбенка, будуть діяти й цього року. На них передбачено більше 13 мільйонів гривень.

— У другому півріччі аграрії почнуть отримувати кошти, — каже посадовець. — 25 квітня сесія обласної ради має затвердити порядок їх використання.

Отже, власники особистих селянських господарств, сімейних ферм, які утримують три та більше корів, можуть розраховувати на дотації в розмірі 200 грн у рік за кожну. Передбачена й компенсація вартості штучного осіменіння корівок (до 110 грн за одне осіменіння, з яких 60 грн — господарю, 50 грн — техніку штучного осіменіння).

Також аграрії можуть розраховувати на компенсацію відсотків за кредитами, отриманими на закупівлю тракторів потужністю не більшою за тяговий клас 0,9.

Передбачено дотацію у розмірі 60 грн сільгосппідприємствам за гектар посіяного жита. Як і минулого року, лишаються дотації за утримання бджолосімей. Одним із напрямків фінансування буде й часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції овочесховищ. Виділятимуть матеріальну допомогу з бюджету області для сільських громад на створення пасовищ.

— Продовжує працювати обласна цільова програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім», — зауважує Юрій Горбенко. — Вона передбачає виділення у кредит під 3% коштів у сумі до 10 тисяч для купівлі корів. Також, згідно з цією програмою, можливе надання кредитів молодим сім’ям, які хочуть побудувати житло у сільській місцевості.

За детальнішою інформацією щодо того, які необхідно подавати документи для участі у цих програмах, чиновник радить усім охочим звертатись у департамент агропромислового розвитку.

Loading...