У Ківерцях виготовляють запчастини до європейських тракторів

У Ківерцях виготовляють запчастини до європейських тракторів

Чиновники Волині взялися особисто відвідувати райони, які покращили показники агропромислового виробництва, а головне — створили робочі місця на селі

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Чиновники Волині взялися особисто відвідувати райони, які покращили показники агропромислового виробництва, а головне — створили робочі місця на селі. Минулого разу делегація побувала у Маневицькому районі, де діють солідний перспективний свинокомплекс «Агроситниця» та фермерське господарство «Баффало». Днями посадовці відвідали підприємства, які виготовляють і ремонтують сільськогосподарську техніку в Ківерцівському районі, — «Захід-Агросервіс Плюс» та Оликівське ремонтно-транспортне підприємство. Поїздка виявилася продуктивною: голови районів і сільських рад чи не вперше почули, що на Волині виробляють малогабаритну сільськогосподарську техніку й інвентар. Як кипить робота на підприємствах, бачили «Відомості».

Заступник голови ОДА Віталій Карпюк каже, що в Ківерцівському районі найкраще створюється інвестиційний клімат.

— У селі Пальче ось уже чотири роки діє завод із металообробки. Це корисно знати власникам особистих селянських господарств. Техніка в асортименті: від оприскувача до копалок і саджалок. А головне — усе це виробляється волинським підприємством для волинян, — наголосив Віталій Володимирович.

Ідеться про підприємство «Захід-Агросервіс Плюс», власником якого є депутат обласної ради Ігор Лех.

— Підприємство надає послуги з металообробки, займається виробництвом запасних частин для імпортної сільгосптехніки.

Металообробка потрібна різним галузям, тож ми співпрацюємо з різними організаціями. Серед наших замовників завод «СКФ-Україна», «Модерн-Експо», які нічого спільного з сільським напрямком не мають, але є основними нашими клієнтами. Чому виникла ідея створити завод такого напрямку? Бо потрібно виготовляти запчастини до імпортної техніки. У нас в Україні є хороші спеціалісти, які можуть зробити не гірші запчастини за європейськими зразками, а подекуди навіть кращі, — розповів пан Лех.

Під часу нашого візиту токарі та фрезерувальники «Захід-Агросервісу» виготовляли запчастини до німецького комбайна, який зняли з виробництва ще у 1994-му. Аграрії вимушені шукати та замовляти за кордоном потрібні деталі. Ігор Лех повідав, що фірм, які б виготовляли такі запчастини, немає, а в селі Пальче їх роблять, бо техніки такої по цілій Україні вдосталь.

— За сприяння влади немає перепон для господарювання. Металообробна галузь, принаймні на Волині, розвивається. В цьому році ми вже думаємо над тим, аби працівників, яких у нас 50, задіяти в три робочі зміни. Замовлення починають надходити, агросектор розвивається, тому в цій галузі роботи достатньо. Велику увагу приділяємо якості продукції. Бо нікому не потрібна деталь, яка б служила два-три дні. Зрозуміло, якість досягається завдяки кваліфікованим працівникам. Крім того, на заводі можуть виготовити будь-яку деталь до автомобілів, — ділиться секретом успішного ведення бізнесу Ігор Лех.

Оликівське РПТ зустріло делегацію чиновників виставкою техніки. Серед представлених зразків — картоплесаджалки, копалки, ґрунтофрези, дискові борони, культиватори. Продукція сертифікована, однак деяка техніка проходить випробування.

— Поки дискові борони та ґрунтофрези проходять випробування, — розповів керівник Оликівського РТП Володимир Дейна. — Ми виявляємо недоліки, які потім будуть ліквідовуватися, а продукція піде на серійне виробництво. Основне завдання — забезпечити звичайного фермера сільськогосподарською технікою. Аграрний сектор Волині — великий. Значний акцент робиться на картоплярстві. Йде виробництво техніки, сертифікованої інститутом Погорілого: картоплекопалок, саджалок. Реалізація техніки відбувається не лише на території Волині, а й у інших регіонах. Орієнтовні потужності підприємства — сто саджалок, сто копалок. Це місячна потреба ринку, яку ми можемо забезпечити. Підприємство є складовою технологічного процесу, завершальний етап якого — на РТП Гіркої Полонки, де здійснюють фарбування, складання та дрібну реалізацію техніки.

Оликівське підприємство надає всі види токарних, фрезерних і шліфувальних послуг. До слова, директор підприємства наголосив, що потребує токарів й електрозварників.

Губернатор Волині Борис Клімчук, оглянувши підприємства, висловив своє задоволення їх діяльністю, мовляв, обидва заводи успішно «вмонтовуються» в агробізнес.

— Аграрні ринки сьогодні піднімаються у світі. Це додатковий шанс для десятків, а то й тисяч людей на Волині заробити копійку, покласти її в сім’ю, в сімейний бюджет і жити достойніше. Ринки ростуть і будуть рости. Прогноз на наступний рік: хто на ці ринки зайде з якісною продукцією, той буде у виграші. Ось із цієї позиції робляться всі наші рухи. Ми лише державні менеджери. Ми не робимо власний бізнес. Хто хоче його робити — йде з державної влади. Мене бісить і тривожить те, як у районах гальмуються процеси, на рівному місці створюються проблеми. Ділять на своїх і чужих. То я вам кажу: свій той, хто приходить, приносить гроші та робить прозорий бізнес. Той — свій. Усе решта — емоції, — наголосив Борис Петрович.

Крім того, на Волині активно діє підприємство «Волиньагролізинг». Його чільник Григорій Люлька каже, що волинські господарі в основному потребують техніки не надто потужної: малогабаритних тракторів потужністю до дев’яти тонн у області потрібно орієнтовно вісім тисяч. За останні три роки індивідуальні сільгоспвиробники купили 1600 тракторів. «Волиньагролізинг», за словами Люльки, реалізовує десять моделей тракторів потужністю від 12 до 46 кінських сил.

Loading...