Популістське рішення луцьких депутатів може зупинити у місті всі роботи

Популістське рішення луцьких депутатів може зупинити у місті всі роботи

Міський бюджет Луцька не витримає фінансового навантаження, якщо депутати проголосують за мораторій на підвищення тарифів.

Джерело: Відомості

“Станом на сьогодні підготовлено три проекти рішень щодо мораторію на підвищення вартості тарифів за житлово-комунальні послуги, які включені до порядку денного 11-ої сесії міської ради”, - про це повідомив перший заступник міського голови Тарас Яковлев під час опертивної наради.

  На жаль,  сьогодні на тарифну політику ми впливати не можемо, - вважає Тарас Яковлев. Для прикладу, у величезних тарифах з централізованого водопостачання, яке надає ДКП “Луцьктепло”, 92% - це вартість енергоносіїв і лише 8% -  кошти, які підприємство буде спрямовувати на матеріальні витрати, ремонт мережі,  заробітну плату тощо”. 

  “Якщо сьогодні побутує думка, що рішенням Луцької міської ради ми зможемо зупинити ріст тарифів, то це - неправда. Орган, що встановлює тарифи (НКРЕКП),  вартості їх не зменшить. Після прийняття такого популістського рішення щодо мораторію на підвищення ціни, депутати Луцької міської ради будуть  змушені знайти 120 млн грн  для компенсації ДКП “Луцьктепло” різниці у тарифах з теплопостачання до кінця року. Адже  єдиним джерелом  компенсації різниці у тарифах, згідно законодавства, стає міський бюджет. Тоді у квартирах лучан буде тепло і гаряча вода”, - зазначив перший заступник міського голови.

Тож він закликав депутатів не приймати необдуманих рішень, а спільно працювати над впровадженням заходів з енергозбереження, звертатися до людей, щоб вони оформляли субсидії.

Свою думку з цього приводу висловив й міський голова Микола Романюк: “Якщо депутати приймуть рішення щодо мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, то ми будемо вимушені зупинити фінансування усіх капітальних робіт: ремонти доріг, прибудинкових територій, усе, що робиться у житлово-комунальному господарстві, фінансування усіх шкіл, дитячих садочків, медичної галузі. Адже  на сьогоднішній день  бюджет розвитку міста  становить 120 млн грн з усіма перевиконаннями.  Отже, я хочу, щоб депутати зважено та відповідально віднеслися до цього рішення”.

Міський голова акцентував, що ситуація, яка склалася з тарифами, - важка, адже вони виросли у  2, 5 рази. Окрім цього, у  нас сьогодні проблеми і на  ДКП “Луцьктепло”,  усі рахунки якого заарештовані, нараховані штрафні санкції та пені за минулі роки. Потрібно платити за транспортування газу, а він сьогодні у квартирах лучан є. Тож Микола Романюк просить жителів міста зрозуміти ситуацію, що склалася на сьогоднішній день. Адже Луцька міська рада не мовчала з цього питання. Дві останні сесії приймалися звернення  до Президента України, Верховної Ради щодо антинародної газової політики та засудження політики несправедливих тарифів.

Loading...