Лучан просять якнайшвидше розрахуватись за воду за старими тарифами

Лучан просять якнайшвидше розрахуватись за воду за старими тарифами

Луцькводоканал прогнозує нові тарифи на воду та водовідведення.

Джерело: Відомості

У зв'язку із очікуваною зміною тарифів на послуги водопостачання та водовідведення, просимо споживачів обов'язково подати показники лічильників та розрахуватися згідно з ними ще за старими тарифами.

Комунальне підприємство “Луцькводоканал” інформує, що 25 травня 2016 року підприємство звернулося до Національної комісії з регулювання сфери енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) із заявою для перегляду тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення та встановлення тарифів на централізоване постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових мереж).

Згідно поданих розрахунків, вартість централізованого водопостачання та водовідведення зросте приблизно на 4,3%.

Плановий загальний тариф (вода+стоки) для мешканців приватного сектору становитиме  9,696 грн за метр кубічний, а для мешканців багатоповерхових будинків – 10,34 грн за метр кубічний води та стоків. У тариф включено витрати на обслуговування споживачів, в т.ч. повірки квартирних приладів обліку холодної води.

На сьогодні загальна вартість води та стоків становить 9,30 грн за метр кубічний.

Зі слів начальника планово-економічного відділу КП “Луцькводоканал” Ольги Шевчук, основними причинами перегляду тарифів стало підвищення  вартості електроенергії, природного газу, обов’язкових зборів та платежів, ріст мінімальної заробітної плати та зменшення обсягів реалізації  послуг.

“Вартість більшості складових структури тарифу на воду в порівнянні з цінами минулого року значно зросла. Рівень відшкодування діючими тарифами фактичних витрат з водопостачання становить – 86,8 %, з водовідведення –90,6 %. Лише за останні півтора року вартість електроенергії  змінювалася декілька раз, звичайно в сторону збільшення. Питома вага електричної енергії в собівартості послуг з водопостачання та водовідведення є найбільшою і становить 32%. Ціна електроенергії, яка була врахована в діючих тарифах, становила 1,95 грн за кіловат-годину, а на сьогодні вона зросла до 2,02 грн (з ПДВ). Витрати підприємства щомісячно зросли в середньому на 300 тис. грн. У рік ця сума становитиме близько 3,6 млн грн, для яких відсутнє джерело покриття. Таке відставання тарифів від нових цін - на електроенергію та інші складові тарифу завдає величезних збитків комунальному підприємству.

Крім цього, за цей період змінилась і вартість матеріалів, реагентів, запасних частин, обладнання та комплектуючих. Скажімо вартість солі, яку ми використовуємо для знезараження питної води зросла в 2,1 рази. Витрати на оплату праці зросли на 19 %. Зросли витрати по податках та зборах.

За словами Ольги Шевчук, як результат, лише за 6 місяців 2016 підприємство зазнало 3 млн 280 тис грн збитків.

Усі розрахунки нового тарифу знаходяться в НКРЕКП у департаменті тарифної політики.

У зв'язку з переглядом тарифів у бік збільшення, просимо споживачів подати показники лічильників та поспішити розрахуватися за воду ще за старими тарифами.

Інформація розміщена на сайті Луцької міськради.

Loading...