Як правильно оформити заповіт з умовою

Як правильно оформити заповіт з умовою

Про природу та застосування заповіту з умовою розповідає приватний нотаріус Луцька Ірина Онищук.

Джерело: Відомості

Заповіт з умовою – це окремий вид заповіту, у якому заповідач крім визначення спадкоємців та спадкового майна обумовлює умову, при виконанні якої стає можливим відкриття спадщини та її прийняття. Така умова може бути пов’язана з поведінкою особи, на користь якої складено заповіт, чи з певними діями, які повинен вчинити спадкоємець для набуття права на спадкування, або ж із подією, яка має статися незалежно від дій спадкоємця.

Важливо зауважити, що умова заповіту має бути:

чітко визначеною за змістом. У протилежному випадку це призводить до проблем після відкриття спадщини, можливого застосування тлумачення заповіту, в тому числі у судовому порядку;   правомірною, тобто не суперечити законодавству та моральним засадам суспільства;  здійсненною, тобто такою, яку можна виконати, або яка реально може настати. Якщо визначена у заповіті умова не може бути виконана в принципі, або реально не може настати, то вона вважається такою, що не встановлена в заповіті.  

Потрібно мати на увазі, що часом відкриття спадщини є день смерті спадкодавця або день, з якого він оголошується померлим. Отже, зазначена в заповіті умова має бути виконаною на момент відкриття спадщини. Настання  ж умови навіть наступного дня після відкриття спадщини тягне за собою втрату спадкоємцем права на спадкування за зазначеним заповітом. Однак,  у такому випадку за ним зберігається право на спадкування за законом. Цивільний Кодекс України не дозволяє встановлювати в заповіті умови, які об’єктивно можуть настати або бути виконані спадкоємцем після відкриття спадщини. Тому при посвідченні заповіту з умовою нотаріус завжди роз’яснює заповідачу неможливість встановлення такої  умови.

Необхідно зауважити, що виконання умови заповіту не завжди можна підтвердити документально. Це може стосуватися, зокрема, умови, пов’язаної з поведінкою спадкоємця (наприклад, припинення зловживання алкоголем, аморального способу життя і т.п.)  У необхідних випадках для видачі свідоцтва про право на спадщину, нотаріус роз’яснює спадкоємцю про його право звернення до суду щодо встановлення відповідного факту  виконання умови заповіту. Видача свідоцтва про право на спадщину здійснюється після подання спадкоємцем відповідного рішення суду, яке набрало законної сили. За відсутності документів, що підтверджують настання умови заповіту, якщо таке документальне підтвердження є необхідним, нотаріус виносить мотивовану постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії – видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом з умовою. Однак,  у такому випадку за спадкоємцем зберігається право на спадкування за законом.

Loading...