За титул польового чемпіона по підсадному кабану змагаються мисливські собаки трьох областей

За титул польового чемпіона по підсадному кабану змагаються мисливські собаки трьох областей

Як Борька і Машка «екзаменують» мисливських собак у вольєрі поблизу с. Усичі, де «ходила» Друга Світова

Джерело: Відомості

У лісовому вольєрі біля с. Усічі Луцького р-ну щойно закінчився перший день Волинських обласних змагань мисливських собак по підсадному кабану. Цього суботнього дня супроти трирічного дзіка Борьки та його поросихи Машки мисливці Волинської, Рівненської і Львівської областей виставили лайок – східно-сибірських, західно-сибірських, була навіть одна карело-фінська. Борька, як справжній джентльмен, обороняв свою пасію. Кільком собакам, що переоцінили свої можливості і наблизилися надто близько, від нього добряче перепало, але й Машка – не з полохливих, тож діставалося і від неї.

Десятигектарний вольєр зритий окопами часів Другої світової, має болітце, гущак, горбочки, не всі собаки змогли виявити диких свиней. Власник котроїсь пари навіть засумнівався, чи є у тім вольєрі дичина, але вже наступні чотирилапі змагальники легко знайшли Борьку і Машку у сушняку, повз який не раз пробігали і собаки недовірливого господаря. «Полюють» лайки парами і поодинці. Головний суддя змагань – експерт І категорії Іван Задерецький з Івано-Франківщини, йому допомагають власник вольєра експерт Національної категорії Віктор Дрокін із Луцька та ковельчани голова секції лайок ВОО ФМСУ Анатолій Кондратюк і член Федерації Олександр Мельничук.

– Першого дня у змаганнях взяло участь 30 мисливських собак, – розповідає головний суддя Іван Задерецький. – Найкраще спрацювала сука «Білоруський ліс» дрогобичанина Ігоря Мороза, набравши 77 балів, вона отримала диплом ІІ ст.

Іван Володимирович за три роки суддівської кар’єри відсудив понад 40 змагань різної складності в Коломиї, Теребовлі, Богородчанах, Володимир-Волинському, має достатній рівень кваліфікації і досвід. До того ж і сам захоплюється собаківництвом, утримує «чотириногих полювальників», тож знає усе про їх повадки і характер. Рефері мисливських перегонів сьогодні оцінював роботу чотирилапих мисливців за багатьма параметрами: зір, слух, нюх, швидкість пошуку, сміливість, спритність, в’язкість, злагодженість пари… Надзвичайну увагу приділяв інстинктові самозбереження. Собакам, які потрапили під роздачу свиням, одразу знімав відповідну кількість балів. Є вже ображені серед господарів «легкопоранених полювальників».

Це «мисливське шоу» викликає повагу у самих мисливців, адже не кожен день побачиш, як на величезній швидкості лісочком несеться «щетиниста гора», а бува сміливо і з азартом женеться за тими ж чотирилапими змагальниками. Сьогодні біля вольєра було багато глядачів, вони захоплені маршами «щетинистих гладіаторів» не менше, аніж роботою мисливських собак.

Loading...