Ціни на овочі з борщового набору зростуть

Ціни на овочі з борщового набору зростуть

Спрогнозувати ціну важко.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Зазвичай у період збору врожаю овочі дешевшають. Проте в нинішньому році ситуація змінилася — і ціни на борщовий набір поповзли вгору. Основною причиною цього вважають нетипову для нашого регіону посуху влітку, яка вплинула на суттєве зменшення обсягів зібраного врожаю. Чи очікувати нам подальшого зростання цін і які овочі будуть у дефіциті, дізнавалися «Відомості». 

— Аномальна погода майже без опадів, яка була три останні місяці, призвела до того, що врожайність овочів, у тому числі й картоплі, зменшиться порівняно з минулим роком, — розповідає начальник департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко.

— Уже сьогодні бачимо дефіцит капусти. Однак для Волині овочів вистачить. Єдине, що ціни пішли вгору, особливо на капусту, моркву, буряки. Морква-буряки вартують більше 6 грн за кг, капуста — по 9 грн.

Як буде далі? Думаю, що ціни вже так стрімко не зростатимуть. На сьогодні хоч картоплі й менше, ніж минулого року, але ціна на неї не є високою. Нині заготівельники дають за картоплю не більше 3 грн. Ми рекомендували керівникам районів, сільським територіальним громадам стримувати реалізацію за такими низькими цінами, тому що для виробника вигідно, щоб ціна була хоча б по 4 грн за кг. Тому будемо сподіватися, що вартість картоплі ще буде зростати.

— Отож тим селянам, хто її ще не продав, можна порадити не поспішати цього робити? — уточнюємо в Юрія Мефодійовича.

—Думаю, ще ціна складеться 4–5 грн — вона була б обґрунтованою для населення, — пояснює він. — Загалом в області посіяно картоплі на 68 тисячах га, з яких у сільгосппідприємствах лише неповних 800, решта — у фермерських господарствах та населення. Щодо врожаю картоплі, то на Волині було більше мільйона тонн, цього року зберуть в межах мільйона. Схоже спостерігається по всій Україні — вироблялося 23 мільйони тонн, нинішнього року буде менше 20 мільйонів. 

Щодо врожаю цукрового буряку, то як повідомив Юрій Горбенко, він також буде гіршим, тому не виключається, що ціна на цукор зросте. 

Юрій Мефодійович зауважує, що на Волині лишається проблема з овочесховищами. Наразі їх є лише 40 на 45 тисяч тонн овочів. Саме наявність овочесховищ дає можливість регулювати ціну. Адже селяни, які не мають де зберігати вирощене, змушені його продавати в період збору.

Ще в 2013-му діяла на рівні держави програма з відшкодування відсотків за кредитами на будівництво овочесховищ, а також обласна програма з часткової компенсації вартості побудованих   овочесховищ. Через проблеми з коштами вже другий рік ці програми не працюють. 

Важливим моментом для овочівників є налагодження ринку збуту. На Волині вони свою продукцію можуть реалізовувати на ярмарках у районах і в Луцьку, а також заготівельникам з інших регіонів. Дехто, як, наприклад, підприємство «Рать» Луцького району, мають контракти із бюджетними закладами — лікарнями, школами.

— Цього року вийшли на одну цікаву тему — ТзОВ «Західний Рітейл». Фірма, яка виробничою діяльністю з овочевої групи займається в Івано-Франківській області, готова на Волині вже цього року включитися в закупівлю продукції, — розповідає Юрій Мефодійович. 

Заступник голови Асоціації фермерів Волинської області Руслан Хомич, який не один рік поспіль займається овочівництвом на території Рожищенського району, підтверджує, що врожай овочів поганий.

— Особливо на піску погоріли капуста, морква, буряк, картопля, — каже фермер. — Морква в діаметрі до двох см. Буряк, можливо, ще трохи підросте. Картоплі не спішимо копати, нехай набереться вологи, тоді вона смачніша та краще зберігається. Там, де впав дощ і було крапельне зрошування, врожай кращий.

З Молдови до мене люди телефонували, які закупляють у нас овочі, казали, що в них також через кліматичні умови ситуація катастрофічна. З Херсона дзвонили — те ж саме. Спрогнозувати ціни на овочі важко, але, думаю, вони будуть середніми. Бо якщо надто зростуть, то наші люди, 70% з яких живе реально за межею бідності, просто їх не купуватимуть. Адже купівельна спроможність громадян падає.  

Щодо планів на наступний рік, то у своєму господарстві Руслан Хомич обов’язково сіятиме зернові, адже зерном розплачується за оренду паїв. Також акцент зробить на цукровому буряку. Однак минулого року мав з ним проблеми, адже, за словами фермера, кагати по тисячі тонн лежали на полі, бо цукрові заводи не брали для переробки. Сподівається, що цього року такого не буде. 

Людмила ШИШКО

 

Loading...