Волинські депутати хочуть упорядкувати видобуток та перевезення піску

Волинські депутати хочуть упорядкувати видобуток та перевезення піску

Що це: піар, лобіювання власних інтересів чи щире бажання допомогти?

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

У вівторок відбулося відкрите засідання постійної комісії Волинської облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, де порушили питання видобутку піску із кар’єрів на території Рожищенського району. Як відомо, проблема не нова і вже тягнеться багато років, а все через те, що багатотонні вантажівки руйнують дороги, а через їхню будинки, прилеглі до проїжджої частини. 

На засідання прийшли мешканці Рожища та мер міста, які в один голос твердили, що далі так жити не можуть і будуть вдаватися до радикальних методів — перекриватимуть дороги. Адже боротися з тим, щоб багатовагові вантажівки не їхали через місто, неможливо. Незважаючи на те, що стоять знаки обмеження руху таких транспортних засобів, водії все одно порушують Правила. ДАІ не реагує на цю проблему. Мешканці бідкаються, що від користувачів кар’єрами ніякої користі, тільки збитки. Їм заперечив приватний підприємець Сергій Котюк, який розробляє Носачевичівський кар’єр. 

— Працюю тільки місяць, а за цей час уже сплатив 10 тисяч грн податків, зробив 400 м дороги, дав близько 20 тис. грн на громадські потреби, — наголосив підприємець. — Машини, які везуть пісок із кар’єра (ЗІЛи, КамАЗи) вантажністю 20 тонн. Вони працюють легально, мають усі документи, товарні накладні. Чому їм перешкоджають? У цих людей сім’ї — їм потрібно заробляти гроші.

На засідання комісії прийшли й самі перевізники, які підтвердили, що особи, які не представилися, загороджували дорогу і не давали проїхати, хоча в них усі документи в порядку. Коли ж запропонували викликати працівників ДАІ і скласти протокол, ті відмовилися.  

Члени комісії заслухали й думку дорожників. Як повідомив заступник начальника служби доріг у Волинській області Юрій Ришкевич, ця проблема тягнеться з двотисячного року. 

— Дороги руйнуються під рухом великовантажних автомобілів, — констатував Юрій Володимирович. — Сокільський кар’єр — це був перший дзвінок, ми намагалися власника якось заставити допомогти відремонтувати дорогу, але з цього нічого не вийшло. І зараз виплив Носачевичівський напрямок — дороги, одна і друга, на такі навантаження не розраховані, вони витримують максимум 24 тонни. На цьому етапі максимум 20. Грошей на відновлення покриття немає. Альтернативи вивезення піску з обох кар’єрів поки що не знайдено — все йде двома дорогами загального користування. Держава не виділяє кошти, щоб реконструювати шляхи під навантаження 60 тонн. У Служби доріг фактично зараз заблоковані рахунки, практично ми на грані знищення. Якщо громада сама не візьметься за регулювання руху від цих кар’єрів, ситуація залишиться без змін. Треба просити кошти у держави, іншого виходу нема. На сьогодні за кошти обласного бюджету планується експлуатаційне утримання напрямку до Носачевичів. Це кошти невеликі — на рік їх вистачить. А по місту Рожище  проблема лишається. 

Щоб обговорення не переросло у балаган, слово взяв заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук. 

— Давайте заборонимо роботу підприємств, закриємо кар’єри. І що — сядемо біля розбитої дороги і будемо сидіти? — звернувся він до присутніх. — Наша позиція була такою, щоб подумати, як зробити так, щоб у законний спосіб працювали кар’єри, щоб цей бізнес допомагав місцевим громадам вирішити їхні проблеми. Неодмінно потрібно бізнесу свої дії узгоджувати з місцевою громадою. Треба шукати порозуміння. От якби ми сьогодні надавали право голосу тим, хто найбільше сплатив податків і з них профінансувалась освіта, охорона здоров’я, соціалка, то, думаю, що риторика дещо б змінилася. Позиція облдержадміністрації проста — без громади ми нічого не вирішимо. Якщо є обмеження у вантажі, то, бізнес, будьте добрі, переходьте на інші, легші машини. Це вам не вигідно, але хоч якийсь компроміс. Сьогодні заборонено перевірки, і ми не можемо недобросовісних бізнесменів притягнути до відповідальності. Якщо бачите порушення, дзвоніть на 102, офіційно заявляйте про це.

Остання його пропозиція обурила жителів, які заявили, що неодноразово телефонували на 102, однак там відповідали, що це не їхня компетенція. 

Сергій Кошарук висловив також думку, що, можливо, спеціально хтось напередодні виборів хоче підняти цю проблему і йти з нею до людей. Із його думкою погоджується сільський голова Лукова Лариса Забожчук. На її переконання, це зведення рахунків між окремими особами, а також «гра на майбутні вибори». Вона зауважила, що праві обидві сторони — і місцеве населення, і підприємці. Проте підкреслила, що розробники кар’єрів платять чималі податки та допомагають грошима сільським громадам.

Єдиний конструктивний вихід із ситуації запропонував радник голови облдержадміністрації на громадських засадах Веніамін Туз. На його думку, потрібно було ще 20 років тому, як тільки починали розробляти кар’єри, будувати до них під’їзні шляхи. Так робиться в усьому світі. Він пропонує уже сьогодні подумати про такі дороги, адже ліцензії, які отримують підприємці чи фірми на видобуток піску, видають на 20 років. Тому, якщо не зробити під’їзних шляхів, проблема лишиться, її не вирішить ремонт нинішніх доріг, бо їх знову руйнуватимуть. 

Голова постійної комісії Волинської облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Богдан Колісник взяв заключне слово і повідомив, що буде надіслано депутатський запит у прокуратуру для того, щоб з’ясувати, хто веде «піщаний» бізнес незаконно і з порушеннями. Якщо такі будуть, вирішуватимуть питання про позбавлення ліцензій. На його думку, всі разом повинні шукати кошти на ремонт доріг. Для цього потрібно підключати районний та обласний бюджети, Службу автомобільних доріг та надрокористувачів. Однак полеміка не завершена. Комісія планує ще раз зібратися, але уже з конкретним планом вирішення проблеми. 

Loading...