Опалювальний сезон на Волині під загрозою зриву

Опалювальний сезон на Волині під загрозою зриву

Під час прес-конференції представники «Волиньгазу» заявили, що на Волині можливий зрив підготовки до опалювального сезону та постачання газу.

Автор: Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА / Джерело: Відомості

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), через ряд ініціатив призвела до колапсу в газовій галузі. У липні на спеціальних рахунках Ощадбанку було заблоковано 35 млн. грн, які сплатили волиняни за газ.

«Якщо впродовж двох тижнів ситуація не зміниться, то існує загроза того, що не буде чим виплачувати зарплату працівникам», — зазначив голова правління Мирослав Коротя. — Із 1 липня 2015 року на теренах Волині почало функціонувати нове підприємство ТОВ «Волиньгаз збут», але відразу ми зіткнулися з багатьма проблемами. Кожен споживач повинен переукласти договір на постачання газу. Це спричинило черги, невдоволення споживачів, негатив від чого був спрямований на нас. Із 1 липня всі кошти «зависають» на рахунках «Ощадбанку», наше підприємство не отримує ні копійки з цього рахунку, тому й виникла така ситуація».

За словами керівництва ПАТ «Волиньгаз», криза в галузі та важкий фінансовий стан підприємства створені штучно. Упродовж 2014–2015 років діяли тарифи на транспортування та постачання газу, які не покривали фактичних затрат підприємства. Окрім того, в тарифах, затверджених НКРЕПК, встановлено рівень технологічних витрат, що не відповідає дійсності. Через це виникають штучні борги за газ, ресурсів на покриття яких немає. Кабмін, не обгрунтовуючи, зменшив норми споживання газу до рівня, нижчого за реальне споживання.

Андрій Тимчишак, заступник голови правління з фінансово-економічних питань, зазначає:

«Упродовж липня рух коштів не відбувався. 31 липня нарешті розпочався рух коштів по розподільчому рахунку, проте всі кошти спрямовані на «Нафтогаз Україна». Уже 6 днів серпня минуло, а ми нічого не отримуємо. Ми дотримувалися всіх процедур, які вимагає законодавство. Якщо у найближчі кілька днів ситуація не буде врегульована, то в нас не буде коштів навіть на заправку автотранспорту аварійної служби, сплату податків і т. і.»

Як повідомив Мирослав Коротя, обсяги споживання газу населенням зменшилися на 20%. Проте не варто забувати, що минулі дві зими були теплі, а ця, за прогнозами метеорологів, очікується холодною.

«Ми говоримо мовою економіки, а до нас мовою політики. І якщо говорити різними мовами, то консенсусу ніякого не досягнеш», — підсумував Мирослав Коротя.

Loading...