Рожище, Пожарки та Топільне домовляються про спільну громаду

Рожище, Пожарки та Топільне домовляються про спільну громаду

Учора відбулася зустріч експертів Офісу реформ, голови райдержадміністрації Інни Гайворонської, представників РДА з громадами сіл Пожарки та Топільне Рожищенського р-ну.

Джерело: Відомості

Перспективний план передбачає, що згадані села мають увійти до складу об’єднаної громади із центром у Рожищі. Майбутня громада, за всіма показниками, має бути спроможна і сильна — найпотужніша у районі!

Проте люди поки на роздоріжжі. У Пожарках зізнаються, що чекають ініціативи від райцентру. У Топільному — просто чогось чекають.

Будь-які аргументи на користь реформи люди переважно сприймають як черговий фарс від держави. Але прикро інше: не можна допустити, аби через це у наших селах втратили шанс змінити ситуацію на краще і врешті отримати можливість впливати на процеси!

Бо ж адмінреформа несе за собою сильну місцеву владу та відповідальність. У першу чергу — органів самоврядування перед звичайними людьми. Бо ж погані дороги, недобудовані приміщення та аварійні заклади дошкілля, освіти й культури стануть у компетенції відповідальності та вирішення саме місцевого самоврядування.

Тим часом Інна Гайворонська розповідає, що в такому статусі та з такими фінансовими показниками, як нині, у бюджеті району утворюється чимала дірка. А об’єднання у громади, котре принесе додаткові фінанси, здатне врятувати ситуацію.

У Пожарках люди відверто заявили, що їм болить питання закриття шкіл у малих довколишніх селах. Але під час розмови з’ясувалося, що в Рожищенському р-ні із усіх 45 шкіл — 19 малокомплектні. Це означає, що витрати на утримання тих кількох учнів у подібних освітніх закладах в рази вищі і бюджет громади й справді може його не потягнути. Але водночас йшлося й про те, що рівень освіти, який може дати дитині така школа, м’яко кажучи, не надто високий, а щодо приміщень, то вони подекуди — просто в жахливому стані. Зважаючи на брак коштів для їх ремонту, подібні школи й так «мають шанси» на закриття. Та й головне навіть не це: люди зізнаються, що вони не бажали би, аби їхні діти навчалися у цих школах. Остаточне слово, звісно, за громадами.

Правда, тішить, що Рожище таки виявляє ініціативу, повідомляє Офіс реформ у Волинській області. З’явилася інформація про те, що 31 липня 2015 р. о 12.00 у залі засідань Рожищенської міської ради відбудуться громадські слухання. І запросять туди (зокрема, у Топільному повідомили, що їх уже запросили) громади сіл Рудня, Ольганівка, Валер’янівка Руднянської сільської ради, сіл Копачівка, Олександрівка, Башова, Тростянка, Підліски Копачівської сільської ради, Топільно, Дмитрівка, Михайлин Топільненської сільської ради, села Кременець, селища Дубище.

 

Loading...