Екс-командир спецпідрозділу «Світязь» Олександр Фацевич став почесним громадянином міста Луцька

Військовому, майору міліції, а віднедавна голові Департаменту патрульної поліції Києва Олександру Фацевичу надано звання «Почесний громадянина міста Луцька».

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Відповідне рішення підтримали депутати Луцької міської ради, щоправда, були й ті, хто проти.

Зауважимо, що Олександр Фацевич народився 25 вересня 1986 року в Росії. У 1998 році сім’я переїхала з РФ до Луцька. З 2001-го по 2003-й хлопець навчався у Волинському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. Вищу освіту здобував у Одеському інституті сухопутних військ на факультеті аеромобільних військ. Із 2007 року служив у 79-й окремій аеромобільній бригаді в місті Миколаєві на посаді командира взводу. В 2012 році, після закінчення п’ятирічного контракту, залишив частину та викладав у Волинському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. Перебував на посаді командира взводу. Навчав бійців «Самооборони Волині».

14 серпня 2014 року спецпідрозділ «Світязь», керівником якого був призначений Фацевич, направили в зону АТО. Перші свої бої рота відбула під Іловайськом. У грудні 2014-го бійці «Світязя» під командуванням Олександра Фацевича були направлені під Вуглегірськ. 30 січня 2015 року під час наступу сепаратистів на Дебальцеве бійці спецпідрозділу опинилися в оточенні. Три дні «Світязь» тримав оборону, після чого з боєм вирвався з оточення, вивівши з собою бійців ЗСУ, — без втрат, виносячи поранених і зброю.

За проявлений героїзм Фацевича нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня, табельною вогнепальною зброєю («Форт-17») та надано спеціальне звання «майор міліції». Недавно він виявив бажання служити в новій українській поліції. Його призначено головою Департаменту патрульної поліції міста Києва.

Саме таке призначення, на думку депутата Луцької міської ради Андрія Осіпова, викликає сумніви щодо надання Фацевичу почесного звання. І хоча Луцький міський голова Микола Романюк просив депутатів не обговорювати проект рішення, адже кандидатура підтримана усіма депутатськими комісіями, Осіпов усе одно сказав: «Фацевич — частина політичної гри».

Таке висловлювання обурило депутатів, секретар міськради Сергій Григоренко наголосив, що Фацевич добровільно пішов воювати на Схід, завдяки вмілим і рішучим діям командира працівники роти «Світязь» вийшли з оточення без втрат. «Цей молодий чоловік є уособленням мужності та самовідданості, — зауважив Сергій Григоренко, — а зголосився працювати у новій патрульній поліції, бо хоче служити на благо народу».

Депутат Павло Данильчук також взяв учась в обговоренні цього проекту рішення. Він сказав, що до Фацевича як бойового командира зауважень нема, але як альтернативу запропонував надати почесне звання волинянину Сергію Шостаку, який загинув разом зі своїми побратимами-добровольцями із батальйону «Айдар» 27 липня. Цю ж пропозицію вніс депутат Богдан Шиба.

Однак після голосування все-таки проект рішення було підтримано. 

Loading...