Ріелтори застерігають лучан від поспішної купівлі житла у нових забудовників

Ріелтори застерігають лучан від поспішної купівлі житла у нових забудовників

До редакції Відомостей звернулася директор ТзОВ «Волинське агентство нерухомості» Лариса Мусійчук для того, щоб через наше видання застерегти лучан не стати жертвами афер у сфері нерухомості.

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

За її словами, у Луцьк зайшов новий забудовник, який уже «засвітився» у Львові, Хмельницькому, Черкасах, Харкові. Й ось банери з рекламою про дешеве житло — 6900 грн за м2 — з’явились у нашому місті.

— Це нижче від собівартості самого будівництва, — каже Лариса Нифонтівна. — І найбільше «ділов» вони натворили у Львові. Я поспілкувалася з ріелторами з усіх міст, то у Черкасах те ж саме, що в нас: йде реклама, ніяких забудовчих дій немає, дозволів не показують, але квартири вже продають. Беруть декларації про початок будівництва, та хто їм видає, невідомо, явно хтось «кришує» у верхах. Ідея така: зводять один будинок, на першому поверсі роблять красивий офіс із дівчатами у міні-спідницях, із кавою клієнтам, із плакатами про те, які вони хороші, як здають житло і так далі. Продають у цьому будинку та в наступних, іще не зведених, однак наступні не добудовують. Так було у Хмельницькому, це чітко намалювалось у Харкові. У Львові мешканці оплачували 90% вартості житла на стадії фундаменту у вигляді пайового внеску на рахунок кооперативу (тобто фінансуючи будівництво житла шляхом пайової участі фізичних осіб, що на сьогодні заборонено ЗУ «Про інвестиційну діяльність»). Окрім того, львівські забудовники відмовлялися будувати на тій ділянці, адже під нею карстові пустоти. Однак забудовники з цими пустотами впоралися за допомогою нових технологій. І все це лишень за 500 доларів за квадратний метр.

Лариса Мусійчук запевняє, що ціна, яку зараз оголошують, — 6900 грн за 1 м2 — нереальна, але лучани, на її переконання, «поведуться», й у результаті ми матимемо вибух у місті.

— Доведеться розплачуватися за аферу всім мешканцям, як було з «Еліта-Центром» у Києві, де гроші ошуканим вкладникам вертали з міського бюджету. І це може обрушити ще поки живий первинний ринок житла. У Луцьку було два, максимум три недобудованих об’єкти у фірм ЗАТ «Західпромбуд» та «Рідний дім», які не виконали своїх зобов’язань, оголосили себе банкрутами, через що люди фактично лишилися з валютними кредитами і без житла, — продовжує директор агентства нерухомості. — Ті, хто мав діло із «Західпромбудом», узяли справу у свої руки: вони створили кооператив і добудовують за власні кошти. Це вже ненормально, тому що один раз люди забудовнику заплатили й квартири тепер виходять золоті. Такі випадки підривають авторитет чесних забудовників.

«Відомості» вирішили поспілкуватись із представниками згаданого забудовника. Зауважимо, тепер він рекламує житло по 9900 грн за 1 м².

Коли зателефонували за вказаним номером, нам повідомили, що наразі вони квартир не продають, лишень проводять рекламну кампанію і спорудження багатоповерхівки не розпочинають, однак запевнили, що фірма їхня чесна. На запитання, на чиїй землі збираються споруджувати багатоповерхівку, відповіли, що вона приватна, а кому належить — це таємниця.

Лариса Нифонтівна повідала про ще одне сумнівне будівництво у Луцьку. Виявляється, на ділянці між торговим центром «Гранд-Волинь», філармонією та АЗС будуть зводити багатоповерховий будинок.

— Я про цього забудовника дізналася з Хмельницького, — розповідає директор агентства. — Вони біля філармонії поставили ларьочок, посадили туди людей, рекламу пустили, сайт, гарні буклети глянцеві роздавали і, за чутками, продали з десяток квартир точно. Обгородили територію парканом залізним. Паспорта, який чіпляють на паркан і де би були вказані забудовник, замовник, ліцензія, яким буде будинок і коли зведуть, контактні телефони відповідальних осіб, немає. Позаду розташована заправка з підземним зберіганням газу. Якщо зводити багатоповерхівку, АЗС треба переносити. З ким із забудовників не говорила, — всі твердили, що це дуже затратно й у результаті ціни по 14 тис. грн за 1 кв. м бути не може. Хоча зараз така ціна у місті, за його межами — нижча, від району також залежить — найдешевші на ДПЗ. Але у нас люди сильно ласі на «халяву». З чуток знаю, що цю землю забудовник купив у власника недорого.

«Відомості» поспілкувалися й із цим забудовником, а саме з менеджером із продажу Дмитром. Він пояснив, що зараз квартири не продають, лише консультують, ставлять бронь. Запевнив, що першим покупцям продадуть житло по 14 тис. 989 грн за 1 м².

— Ще немає всіх дозвільних документів, а продавати почнемо, як буде зведено три поверхи, — каже Дмитро.

— Споруджувати будинок біля газової автозаправки — безпечно? — перепитуємо.

— Все буде відповідно до норм, знаю, що пожежники, газовики уже дали дозволи. Залишилось отримати дозвіл у міської ради. Планувалося 16 поверхів, однак буде 10, — повідомив Дмитро і додав, що земля, на якій спорудять багатоповерхівку, належить луцькій фірмі «Будтрейд», із якою була домовленість, що комерційні приміщення в новобудові відходять їм.

Ми звернулися й у міську раду, в управління містобудування й архітектури, із запитанням, чи надали дозвіл на зведення житлового будинку біля АЗС.

На це начальник управління Леонід Васильович зауважив нам, що міська влада взагалі не бере участі в процесі видачі дозволів на будівництво та контролю над ним.

Єдиний документ, який вона видає, — це містобудівні умови й обмеження на забудову земельної ділянки, з якими забудовник звертається у проектну організацію.

Зауважимо, що коли раніше забудовник обов’язково мав звернутися до міськвиконкому з наміром будуватися, міська рада готувала рішення або дозвіл міського голови, наступним кроком було звернення в управління містобудування й архітектури для розробки технічної документації й проекту, то тепер ця процедура спрощена.

Купуючи — перевіряй!

То, можливо, щоб не ризикувати, взагалі не варто купувати квартири на початкових стадіях зведення будинку?

— Ні, — каже Лариса Нифонтівна, — купляти треба, особливо у новобудовах: це один із найкращих варіантів вкладення коштів, тому що ціни на первинному ринку не ростуть, зупинилися, на вторинному — трішки падають. Але це нове житло, нові проекти, нові технології, а в банк сьогодні тільки дурень понесе гроші під депозит. Окрім того, будівельні компанії дають хороші можливості кредитування. Оскільки технологічно будинок має будуватися рік-півтора, то можна зробити перший вклад, потім кожен місяць потрохи вносити. Все можна купляти — тільки треба перевірити.

Лариса Мусійчук наголошує, що обов’язково потрібно перевіряти у фірми-забудовника всю документацію — на землю, проектні дозволи, декларацію на початок будівельних робіт. Дивитися на форму власності — чи це ОСББ, чи житлово-будівельний кооператив, чи пайова участь.

— Ви можете прийти і сказати: «А покажіть-но мені, скільки квартир продано, договори з цими людьми», — продовжує директор агентства нерухомості. — Це все має бути відкрито — там, де щось сховане, чекай афери.

Звичайно, розібратись у цих складних документах дуже важко не те що пересічному громадянину, а й навіть людині з юридичною освітою. За словами Лариси Нифонтівни, 90% юристів не розуміються на цій документації, тому необхідно звертатися перед покупкою за порадою до юриста, який спеціалізується на галузі нерухомості.

— Якщо у вас немає кому довіритися, приходьте, допоможемо безкоштовно, тому що всі ці афери підривають авторитет і наш, — зауважує Лариса Мусійчук. — Я стараюся працювати тільки з тими забудовниками, які абсолютно перевірені.

Loading...