Вперше на Волині важкохворим дітям допомогу надаватиме виїзна бригада «Хоспіс вдома»

Вперше на Волині важкохворим дітям допомогу надаватиме виїзна бригада «Хоспіс вдома»

Як відомо, у травні на сесії Луцької міської ради депутати підтримали Програму розвитку паліативної допомоги у Луцьк на 2015-2020 роки.

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Усі заходи, які передбачені у Програмі, будуть фінансуватися за кошти міського бюджету та Благодійного фонду «Стопрак». І от першим кроком із втілення Програми в життя стало створення виїзної бригади «Хоспіс вдома», аналогів якої на Волині немає. Медична служба працюватиме для діток, які потребують спеціального догляду.

Майже 350 малюків в обласному центрі потребують паліативної допомоги. Це не лише хворі на рак, а й діти з різними складними захворюваннями. Наразі ж турбота про цих пацієнтів здебільшого покладена на батьків. Держава не виділяє достатньо фінансування на ці потреби. За ініціативи Благодійного Фонду «Стопрак» та підтримки Міжнародного Фонду «Відродженя» на базі Комунального закладу «Луцька міська дитяча поліклініка» створюється виїзна бригада для надання паліативної допомоги маленьким лучанам та їх сімям.

Під час презентації виїзної бригади  президент БФ «Стопрак» Марія Адамчук розповіла про те, що для впровадження проекту спочатку відібрали 47 діток, які потребують хоспісної допомоги.

Малюки мають різні діагнози, а відповідно вони й різної важкості. Тих, кого можна буде транспортувати, доставлятимуть у денний стаціонар для процедур, до лежачих хворих їздитимуть самі лікарі.

- Ми взяли для цих потреб найкращу машину невідкладної допомоги, де є можливості транспортування і в лежачому положенні, і калясочника, - повідомила головний лікар КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська. – Автомобіль зовсім новий, ми його отримали минулого року. - З Благодійним Фондом «Стопрак» підписали меморандум про партнерство, в якому обговорили всі аспекти співпраці. Поліативна допомога буде включати медико-соціальну, психологічну з моментами реабілітації, при можливості надаватимемо юридичну допомогу.

Лікар розповіла, що наразі проведено опитування 67-ми родин Луцька та Луцького району, кожна з яких вказала якої допомоги найбільше потребують. Тому, крім лікаря й медсестри, до родини за потреби приїде й вузькопрофільна бригада, наприклад лор, окуліст і так далі.  

Виїзні бигади дуже необхідні, адже зазвичай мами, які доглядають важкохворих дітей, просто прив’язані до домівки, про те, щоб приділити час собі чи іншим членам родини й мови нема. Так, президент БФ «Стопрак» Марія Адамчук розповіла про маму з Ківерець, яка вже сім років глядить хлопчика, у якого розвиток 3-місячної дитини. Жінці запропонували приїхати до Луцька підписати документи, однак покинути свою дитину хоч би на години дві мама не може.

Оксана Лящинська навела приклад Івано-Франківська, де, на її переконання, допомога сім’ям, у яких є діти з особливими потребами, здійснюється належним чином. Адже там діє спеціальний хоспіс.  

– Є в сімї важка проблематична дитина, від якої не можна відійти, у якої судоми майже до зупинок дихання, - розповідає лікар. - Така психологічна ситуація впливає на всіх членів родини. І от в Івано-Франківську, коли батьки хочуть поїхати тимчасово відпочити, вони цю дитину поміщають на два тижні в хоспіс. В розлуці вони все одно сумують, але приїжджають і забирають. Ці моменти психоллогічного розвантаження в смії мають надзвичайно велике значення.

Марія Адамчук додала, що наразі уже ведуться перемовини з обласним керівництвом про можливості відкриття такого хоспісного відділення на базі наших медичних закладів, де буде можна залишити дитину, надати якісь реабілітаційні послуги, покласти на курс лікування.

Загалом за словами пані Марії, бюджет Програми на 5 років – 2 мільйони 700 тисяч, однак прописано, що  можливі зміни в обсягах фінансування. На дитячу поліклініку на цей рік передбачено 200 тисяч грн..

- В рамках Програми, крім дитячої виїзної бригади, плануємо виїзну дорослу, відкриття хоспісного відділення, навчання лікарів, - підсумувала Марія Адамчук. – Ми моніторимо Програми з різних регіонів, то у Луцьку – найкраща. В Рівному важко приймали Програму фактично без бюджету. Всі діти, які потребують цієї допомоги, мають її отримати, ми надалі плануємо такі послуги впроваджувати у райони.

Loading...