Англійці та словаки ділилися досвідом освіти третього віку

Англійці та словаки ділилися досвідом освіти третього віку

Вже у вересні Волинський інститут економіки та менеджменту планує відкриття університету третього віку, тому 24 червня о 13 годині пройшов круглий стіл, на який були запрошені експерти та партнери проекту, зокрема гості зі Словаччини та Великобританії.

Автор: Анастасія Тумік / Джерело: Відомості

«У нас є в кого повчитися, − заявила модератор зустрічі Оксана Степанюк, − місія нашої школи – допомогти людям поважного віку бути в тренді, адаптуватися до сучасного ритму життя».

За словами Аліни Халецької, керівника проекту СТАЕ Донецького державного університету, попит на послуги центрів неформальної освіти в Україні значно перевищує пропозицію. Завдання такої освіти, на її думку, − регенерація радості. А українське майбутнє навчання людей похилого віку пані Халецька бачить від політики соціального захисту до політики соціального залучення.

Своїм досвідом та ідеями поділився почесний секретар Асоціації університетів навчання впродовж життя Роб Марк. Він тривалий час працював в Ірландії і продовжує працювати над такими ж проектами вже в Шотландії.

«Будучи озброєними науковими дослідження, ми зможемо переконати владу вкладати гроші в такі університети»,  − сказав він. Тому в Англії не лише створюють курси навчання для людей старшого віку, а й проводять різноманітні дослідження. Проводять статистичні дані, яка вікова категорія найбільше задіяна в університеті, і вже на основі серйозної наукової роботи удосконалюють свій університет.

Є люди, яким уже за 80 років, для них більш важливо звертати увагу на дозвілля та фізичну активність, а не на саме навчання. Для кращої адаптації старших людей у сучасне соціальне життя учасники навчання спілкуються з молоддю, ведуть волонтерську діяльність.

«Важливо йти в ногу з часом та враховувати думки людей, чого саме вони хочуть навчитися», − наголосив Роб Марк.

Зі Словаччини до нас прибули керівник Центру освіти впродовж життя Технічного університету Зволена Ерік Селецкі та викладач цього ж закладу Мірослав Гековіч. У своїй доповіді вони наголосили на фінансових аспектах такого навчання:

«Коли грошей вкрай мало, важко організувати університет», − сказав керівник Центру.

В середньому рік навчання обходиться студенту в 40 євро. Навчання для людей, які ще не вийшли на пенсію, а працюють, є дорожчим. Відвідувачі університету можуть рік вчити загальні предмети, а вже тоді вибирати спеціальність, а можуть відразу обирати спеціалізований курс. Люди не лише вчаться, а й проводять разом своє дозвілля.

Адміністратор Центру освіти третього віку Волинського інституту економіки та менеджменту поділилася першими досягненнями роботи центру в Україні. Хоч саме навчання проходитиме лише у вересні, майбутні студенти вже створили серію тематичних зустрічей «Чайні посиденьки Клубу 55+», а також проводять брейншторминги. Серед молоді був проведений конкурс «Золотий вік – життя у радість».

Після доповідей розпочалася безпосередньо дискусія, де кожен охочий ділився своїми думками  та порадами.

«Вже незабаром на одну людину, що працює припадатиме 4 пенсіонери, і це проблема, що назріває день за днем»,  − наголосив керівник проекту СТАЕ  ВІЕМ, ректор ВІЕМу Артур Горбовий. 

Loading...