Депутат із Харківщини Андрій Межерицький:У Луцьку міськрада працює відкрито і прозоро

Депутат із Харківщини Андрій Межерицький:У Луцьку міськрада працює відкрито і прозоро

Микола Романюк розповів гостям про Луцьк, роботу міської ради та міського голови. Він зауважив, що вийшло налагодити хороші відносини всередині міськради.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Два дні у Луцьку перебували депутати місцевих рад із Харківської, Дніпропетровської та Одеської областей у рамках програми Міжнародного республіканського інституту. Метою поїздки є обмін досвідом, вивчення нових ідей та практик.

Першого дня депутати з південно-східних областей зустрілись із Луцьким міським головою Миколою Романюком, секретарем міської ради Сергієм Григоренком, депутатами міськради.

Микола Романюк розповів гостям про Луцьк, роботу міської ради та міського голови. Він зауважив, що вийшло налагодити хороші відносини всередині міськради. У ній представлені різноманітні політичні сили, але вдається знаходити консенсус.

— Ми працюємо як одна команда на благо громади, — зауважив Микола Романюк. — Досить активно діють комісії: без їхнього рішення питання на сесії не виносяться. До того ж міський голова, депутати, виконавчий комітет працюють максимально відкрито. Пленарні сесії міськради транслюються у прямому ефірі через мережу Інтернет. Також усі проекти рішень завчасно вивішуються на сайт міської ради, аби лучани мали можливість із ними ознайомитись. У сесійну залу можуть вільно зайти громадяни і перебувати на засіданні.

Підтримав мера й секретар міськради Сергій Григоренко. Він зауважив, що вдається знаходити порозуміння у роботі депутатського корпусу. Наголосив: роботу ради ніхто не блокує.

— Це добре, адже ми працюємо на благо територіальної громади. У багатьох міських радах є протистояння між депутатами й міським головою. Це паралізує всю роботу і несе лише шкоду громадянам, — додав він.

Розповів Микола Романюк і про питання життєдіяльності міста. Про те, що у Луцьку активно працюють підприємства, багато з яких має іноземні інвестиції, зокрема «СКФ Україна», «Кромберг і Шуберт» й інші.

— Падіння ні у виробництві, ні у будівництві не було, — наголосив Микола Ярославович.

Торкнувся міський голова й теми функціонування системи охорони здоров’я. За його словами, велика увага приділяється розвитку первинної ланки медицини. У місті відкриваються сімейні амбулаторії.

Активна робота проводиться й із розширення дошкільних навчальних закладів. Микола Романюк зазначив, що, на жаль, не вдається забезпечити всіх маленьких лучан місцями у дитячих садочках. Але цьогоріч планують відкрити додатково 200 місць у ДНЗ, триває будівництво нової школи.

Мер розповів і про здобутки у міжнародному співробітництві. Він наголосив, що Луцьк має 16 міст-партнерів у дев’яти країнах світу. Активна робота ведеться і з проектної діяльності й залучення грантових коштів. Найбільшим проектом є «Модернізація зоопарків у Замості й Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони у Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму».

— Згідно з ним наше місто отримає 1,5 мільйона євро на проведення робіт, — зазначив Микола Романюк. — Активна співпраця ведеться з НЕФКО та ЄБРР щодо впровадження проектів енергозберігальних заходів. Зокрема, Європейський банк реконструкції та розвитку надає кредит на €10 млн і чотири мільйони євро грантових коштів. Ці гроші будуть спрямовані на модернізацію системи централізованого теплопостачання міста Луцька, зокрема встановлення ІТП у багатоквартирних будинках, котла на альтернативному паливі, модернізацію обладнання тощо. Загалом енергозберігаючі технології — один із наших пріоритетів, ми маємо муніципальний енергетичний план.

Значна увага, за словами міського голови, приділяється питанням розвитку туристичної сфери та промоції міста.

Після завершення зустрічі депутати міських рад із Південно-Східної України обмінялися думками зі своїми колегами з Луцької міської ради.

У коментарі журналістам депутат Зміївської (Зміїв — місто районного значення в Харківській області, населення — 17 063. Відстань від Змієва до Харкова — 40 км) міської ради Андрій Межерицький зауважив, що відмінності у роботі їхньої міськради та Луцької відчутні.

— Схід України має певну специфіку, і Харківська область не є винятком, — розповів депутат. — Адже у моїй міській раді дві третини депутатів — представники Партії регіонів, тобто рішення майже не обговорюються, а якщо обговорюються, все одно є дві третини депутатів, які все вирішують. Саме це стає проблемою.

Також Андрій Межерицький стверджує, що, на відміну від Луцька, де активно ведеться міжнародне співробітництво, залучаються грантові кошти, в нього на батьківщині цього немає.

— На жаль, у Харківській області, у моєму рідному місті Змієві майже цього нема, — розповів пан Андрій. — Можливо, відбиток на Луцьк відкладає те саме Магдебурзьке право. Для Сходу України така практика не є звичайною, і грантовою діяльністю ми майже не займаємося.

На запитання, який досвід він би хотів передати своїм колегам у місті Зміїв, відповів:

— По-перше, це відкритий діалог. Я був здивований, що у вас сесії інколи тривають по чотири дні, є питання дуже гострі, коли йде процес дискусії, процес громадського обговорення, — це є гарною тенденцією, і саме ці моменти громадянського європейського суспільства я би бажав привнести на мою Харківщину. Що мені сподобалося у вас? По-суті, сьогодні одна із рядових зустрічей, а я бачу багато ЗМІ, четверта влада все-таки у вас діє. Я розумію, як це важливо, коли міська рада відкриває вам двері, озвучує проблеми та запрошує вас висвітлити ту чи іншу проблему, — от цього дуже мало по Харківщині. Жодних обмежень, жодних парканів зайти у міську раду немає. У вас у Луцьку все відкрито, доволі прозоро, якщо порівнювати з Харківщиною. Рівень доступу до інформації, зокрема до публічної, у вас набагато вищий, аніж на Сході, це приємно. Відкритість діалогу порадувала.

Loading...