У Рожищі відкрили пам’ятну дошку герою, який загинув на Сході

У Рожищі відкрили пам’ятну дошку герою, який загинув на Сході

Сьогодні відбулося відкриття меморіальної дошки пам’яті випускника ЗОШ №3 м. Рожища Олександра Плоцедима, що героїчно загинув на Сході у січні цього року. Меморіал встановили в його рідній школі.

Автор: Ірина Зенц / Джерело: Відомості

Після школи Олександр закінчив ПТУ, де здобув фах столяра. 14 грудня 2013 року пішов служити за контрактом у 24 ОМБР що у Яворові. Маму Галину Василівну лише поставив до відома. Як завжди всі чоловічі рішення приймав сам. Після кривавих заворушень на Сході хлопець один із перших потрапив у зону АТО. Галина Василівна, як могла благала сина не йти на передову. Та щоразу отримувала у відповідь слова гідного захисника: «Мамо, якщо не я, то хто? Розумієш, вони ж прийдуть сюди до нас додому, до тебе, а я не дам тебе образити!».

Бойове хрещення прийняв у складі другого батальйону під Ямполем на Луганщині у червні 2014-го. Пізніше був Лисичанськ. Та справжнім пеклом виявилося звільнення Лутугіного у кінці липня, під час якого Олександр отримав поранення в ногу. Після лікування у військових шпиталях прийшов у короткострокову відпустку. Мати не могла натішити своїм сином. Здавалося, що він вже буде поряд завжди. Та Олександр, не дивлячись на нещодавнє, незабаром знову відправився на Схід.

Зі слів матері: «25 січня Саня подзвонив, так радісно, як завжди, розказував що у них сьогодні свято – 45 діб їхнього перебування на передовій. Готувався невдовзі їхати додому, говорив, що підемо сватати його кохану дівчину Лесю».

Та не судилось. Ворожа куля обірвала його життя 29 січня. А далі пішов відлік на дні, години, хвилили… Мати запам’ятала кожну мить до зустрічі з сином. Про кожен відрізок часу розповідає, як нібито це було вчора.

Пізнього вечора, 29 січня, мерехтінням лампадок зустрічали Героя його друзі, знайомі, однокласники. Мати в розпачі схиляється над домовиною, в якій лежить її рідна дитина, заплакана і невиспана, як лебідка, прикриває крильми, знаючи, що допомогти нічим не може. А він лежить гордо… Спочив нарешті… Той, що гідно виконав материнський завіт – у будь якій ситуації залишатися людиною та гідним сином України.

І хай плещуть злі язики, розкидаючи навколо зміїну отруту – сини наші гідні всієї слави, яка є на землі! Молімось за них, вклоняємось матерям за таких синів, і хай лунає щиро до небес злітаючи: «Героям слава! Герої не вмирають!».

Ініціатором відкриття дошки пам’яті Олександру Плоцедиму став голова Всеукраїнського молодіжного ГО «Національний Альянс» , який також є випускником цієї школи, учасник АТО Богдан Бальбуза. Пропозицію підтримали лідери громадських організацій міста та місцевий підприємець Артур Прокопович. 

Loading...