Звідки у Вітра гроші?

Звідки у Вітра гроші?

Або Як на фоні зубожіння населення обласний чиновник умудряється накопичувати фінансові та матеріальні статки

Джерело: Відомості

Про зловживання голови Волинської обласної ради Валентина Вітра «Відомості» уже писали минулого року. Для читачів нагадаємо, працює чоловік на цій посаді лише рік. Так сталось, що під час революційних подій громадськість регіону заставила скласти повноваження керівників попередньої влади, зокрема й обласної ради, віддавши перевагу демократам. І саме у цей момент дуже пощастило Валентину Вітру, який на той час працював заступником голови облради. Обрали його, бо вважали, що він є представником опозиційної партії «Батьківщина» (ми пам’ятаємо, що владу між собою ділили тоді на трьох: «Свобода», «Удар» і «Батьківщина) й саме він має очолити обласний представницький орган.

Як постановили, так і зробили: віжжі управління передали Валентину Вітру.

Хоча, якщо бути справедливим, в області про цю людину мало хто до цього знав, не зважаючи на посаду. Сидів собі чоловік тихенько в кабінеті, нікого не займав, на сесіях його ніхто ніколи не чув, а тут така влада! Голову закрутило від емоцій, від усвідомлення своєї значимості… Та рано чи пізно все стає на свої місця.

Якимись діями на користь регіону цей чоловік так і не відзначився. Так, час від часу проводить сесії, засідання комісій… Зате голосно прозвучав у питанні приватизації обласного комунального майна. Розуміючи, що каденція депутатська завершується (25 жовтня цього року чергові вибори до місцевих рад), і надії потрапити у представницьку владу особливо немає, то чому б наостанок не провернути кілька афер з коммунальною власністю? Довго не думаючи, під голосування депутатів, грубо порушуючи законодавство, правові норми голосування, з використанням неправдивої та прихованої інформації, прийняли рішення визначені об’єкти, два з яких знаходиться в самісінькому центрі Луцька і є привабливими для бізнесу, виставити на аукціон. Після розголосу інформації в газеті «Відомості» обласна рада почала робити «попятну».

В цій ситуації проявились ненайкращі риси нинішнього депутатського складу облради. По-перше, стало зрозуміло, що частина депутатів, на той час це була більшість, насправді невігласи в законодавчій сфері. По-друге, вони й далі, не зважаючи на політичні зміни в суспільно-політичному житті країни, намагаються діяти проти інтересів населення. По-третє, їхня хитрість не має меж. І що головне – висуванці від народу насправді діють не в інтересах громади, а в основному у власних.

І все ж таки повернемось персонально до Валентина Вітра, який є головою Волинської обласної ради. Ніхто б його не згадував, якби не рішення Луцької міської ради від 16.04.2015 року «Про передачу громадянам Вітру В.С., Вітер Н.О., Романюку Р.О. безоплатно у спільну часткову власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд на вул. Тополевій, 12».

Виявляється, з таким клопотанням пан Вітер звернувся до Луцької міської ради і яка йому відповідно не відмовила.

Даний факт заставив нас пильніше придивитись до декларації новоспеченого голови обласної ради. Проаналізували, що змінилось за рік перебування на посаді голови з тим, коли він працював заступником. Порівняли декларації за 2013 і минулий, 2014 роки. І ось що виявили.

у 2013 році тоді ще заступник голови Волинської обласної ради Валентин Вітер заробив майже 130 тисяч сукупного доходу. З них близько 108 тисяч зарплата, понад 14 тисяч - матеріальна допомога, біля 4 тисяч - доходи від викладацької діяльності, понад три тисячі – інші види надходжень. У його користуванні була зареєстрована земельна ділянка - 10,5 сотих, житловий будинок 297 кв м, садовий будинок 110 кв м. У власності сім’ї - автомобіль Peugeot 308 2011 року випуску. Загалом доходи сім’ї склали 51526 гривень.

А тепер декларація за 2014 - рік, коли пан Вітер очолив обласну раду.

Сукупний дохід склав 150 тисяч 890 гривень. З них 143 тисячі - заробітна плата. Майже 8 тисяч склали дивіденди та проценти, чого не було на посаді заступника. З’явились гроші на рахунках в «Укрінбанку». Це не мало не багато – 76 тисяч 652 гривні. До уже зазначеної земельної ділянки та будинків площею 297 та 110 кв м додався ще один будинок на 62 квадрати. А сьогодні ми вже можемо говорити ще про одну земельну ділянку в 10 сотих, які йому 14 квітня цього року виділила Луцька міська рада. Доходи сім’ї практично не змінились.

І тут постає питання: звідки у Вітра гроші? Людина бізнесом не займається, працює на державній посаді. Інших доходів як зарплата, можлива викладацька діяльність, бути не може. То звідки дивіденди, звідки банківські рахунки? І чи не є там доля від позитивно прийнятих депутатських рішень в користь приватних чи юридичних осіб? Тим більше питання по приватизації комунальної власності засвідчило, що не все чисто у владі.

Якщо вже країна заговорила про корупцію в органах влади, то, можливо, й варто пильніше придивитись до місцевих чиновників: як живуть, з чого живуть і чи не множать на фоні війни свої статки? Приклад показує: множать.

Галина ФЕДОРЕНКО 

Loading...