У пріоритетах луцького мера — енергозбереження, розвиток спорту, розбудова інфраструктури

У пріоритетах луцького мера — енергозбереження, розвиток спорту, розбудова інфраструктури

Підписано угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку з метою модернізації централізованого теплопостачання у м. Луцьку. Заплановано встановлення індивідуальних теплових пунктів у більш як 200 будинках, виведення з експлуатації підвальних котелень, заміна котельного обладнання, ремонт і заміна магістральних теплових мереж та ін.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Минулого тижня Луцький міський голова Микола Романюк звітував перед громадою про виконану роботу в 2014-му, розповів про плани на нинішній рік та відповів на запитання лучан. Він також зупинився на головних сферах життєдіяльності міста.

Енергоефективна діяльність

— У 2014-му до бюджету міста надійшло 1 млрд 95 млн грн, — розпочав звіт Микола Ярославович. — Бюджет перевиконано на 11,4 млн грн. Податок на доходи фізичних осіб формував основну частину доходів — майже 84%. Це результат роботи наших підприємств, організацій — робочі місця та відрахування від заробітної плати, які йдуть до міського бюджету, — пояснив Микола Романюк. — Щодо видатків, то минулого року ми повністю забезпечили бюджетну сферу, також повністю розрахувалися за енергоносії. Обсяги реалізованої продукції сягнули 3,54 млрд грн, що на 940 мільйонів більше показника 2013 року. Іноземні інвестиції торік становили приблизно 164 мільйони.

Міський голова повідомив, що одним із пріоритетів діяльності було і лишається енергозбереження. Зокрема, він зазначив, що за минулий рік скорочено споживання теплової енергії на 14,6 тис. Гкал, або на 33,6%, природного газу — на 117,7 тис. куб. м, або на 27%, і гарячої води — на 6 тис. куб. м, або на 13,5%.

Підписано угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку з метою модернізації централізованого теплопостачання у м. Луцьку. Заплановано встановлення індивідуальних теплових пунктів у більш як 200 будинках, виведення з експлуатації підвальних котелень, заміна котельного обладнання, ремонт і заміна магістральних теплових мереж та ін. Як зазначив міський голова, в результаті реалізації проекту вдасться щорічно економити приблизно 14 млн кубометрів газу, що дорівнює 23,8% від поточного споживання ДКП «Луцьктепло». Щорічна економія електроенергії становитиме близько 3 млн кВт•год, що відповідає 19,5% від поточного споживання ДКП «Луцьктепло».

Розбудова інфраструктури

— На капітальний і поточний ремонт торік було спрямовано 43 млн грн, роботи здійснювалися на 192 об’єктах, — доповів Микола Романюк. — Завершили капітальний ремонт 21 вулиці, поточний — 45. Відремонтовано мости через річки Сапалаївку, Стир (на вул. Гнідавській). Капітально відремонтовано 11 прибудинкових територій. За 2014 рік виконані роботи з реконструкції 285 світильників зовнішнього та дворового освітлення, понад 7500 м кабельних ліній, майже 70 опор. Встановлено світлофор на перехресті вулиць Шевченка–Чернишевського. Було здано в експлуатацію вісім будинків (430 кв., 57 тис. кв. м). Якщо говорити про діяльність співвласників багатоквартирних будинків, то міська рада всіляко підтримує і підтримувала створення ОСББ. У нас їх 139, на їх підтримку витрачено 1,3 млн грн.

Міський голова, звітуючи перед громадою, розповів і про основні заходи з благоустрою, охорони довкілля та санітарного стану міста. Повідомив, що було встановлено 13 зупинок громадського транспорту, тривали роботи з озеленення облцентру. Реалізовано проекти капітального ремонту водовідвідної мережі для ліквідації підтоплення земель Центрального парку культури і відпочинку ім. Лесі Українки. Наведено благоустрій річки Сапалаївка для того, щоб можна було там створити відпочинкову зону для лучан.

— Проведені роботи з очищення Теремнівських ставків, і цього року ми там встановимо рятувальний пост, тож буде можливість там відпочивати дітям і дорослим, — наголосив Микола Ярославович. — Велика увага приділялася будівництву сучасного сміттєзвалища для утилізації твердих побутових відходів у с. Брище. Завершується перша черга будівництва полігону, де буде встановлено сортувальну лінію. Було придбано 78 нових контейнерів. Продовжується реалізація проекту «Польща–Україна–Білорусь» щодо створення притулку для бездомних тварин.

Доповідаючи про розвиток інфраструктури, Микола Романюк зауважив, що перспектива за електротранспортом, який є екологічно чистим. Зараз містом курсує 40 тролейбусів, планується придбати ще 30.

— Якщо говорити про земельний фонд, то минулого року було погоджено межі міста Луцька та затверджено план зонування міських територій, — додав Микола Романюк.

Охорона здоров’я та медицина

— У сфері міжнародного співробітництва минулого року була укладена угода з м. Холм (Польща), з краєм Ліппе (Німеччина), буквально недавно підписали меморандум про співпрацю з містом Бандирма (Туреччина). Загалом на сьогодні у Луцька є 16 міст-партнерів у різних країнах світу. Завдяки цій співпраці тільки торік Луцьк отримав 723 тисячі євро грантових коштів. Сьогодні в роботі вісім грантових проектів у різних галузях: енергозбереження, охорона навколишнього середовища, охорона здоров’я, обмін студентами.

У звіті міського голови зазначалося, що у такому важливому напрямку, як охорона здоров’я, основну увагу приділяли розширенню амбулаторій сімейного типу. Зокрема, відкрито другу чергу амбулаторії на Привокзальній, 13. Зупинився міський голова й на співпраці з міжнародними інституціями. Він нагадав, що торік німецька громадська організація «Мости дружби в Україну», яку очолює професор Герман Крог, подарувала місту три реанімобілі. Один із них передали військовому госпіталю. Було виграно грантові кошти на обладнання палати інтенсивної терапії опікового відділення. Також у 2014 році відкрито оновлене реанімаційне відділення у міській клінічній лікарні та стоматологічне відділення у дитячій поліклініці.

— На сьогодні індивідуальні теплові пункти встановлено у всіх закладах охорони здоров’я, крім міської лікарні, де будемо продовжувати роботу, і це дає можливість серйозно економити кошти, які виділяються на охорону здоров’я, та спрямовувати їх на інші цілі саме в цій сфері, — зауважив Микола Романюк. — 10 млн грн із бюджету було виділено на обладнання і ремонти навчальних закладів.

Говорячи про соціальну політику, міський голова зазначив, що у зв’язку із ситуацією в країні додалася робота із сім’ями, які переселилися зі Сходу, таких у Луцьку є 579. Проте залишається проблема з житлом для переселенців. І вирішити її можна лише на загальнодержавному рівні, повідомив Микола Романюк. За його словами, здійснюється і соціальний супровід сімей, чиї рідні перебувають у зоні АТО або загинули. Також міський голова повідомив, що минулого року спільно з облдержадміністрацією було придбано квартиру для дітей-сиріт.

— Були відмінені практично всі розважальні заходи, фестивалі, кошти, які були на це передбачені, ми спрямували на допомогу сім’ям учасників АТО, — відзвітував Микола Ярославович.

За словами міського голови, минулого року більше молоді почало цікавитися футболом, волейболом, художньою гімнастикою, настільним тенісом.

— Тому цьогоріч усі відповідні служби мають працювати на те, щоб залучати побільше дітей до занять спортом і щоб було цьому повне сприяння, — наголосив мер.

Плани на 2015 рік

У планах міської ради — продовження роботи з будівництва школи № 27. Оскільки ще є проблема з нестачею місць у дитсадках, планується завершити реконструкцію дошкільного закладу № 25 на вул. Чехова, а також відкриття двох груп у садочку № 19.

— Розпочинаються роботи з будівництва каналізацій у Вересневому та в мікрорайоні на Львівському масиві, — розповів Микола Романюк. — Буде проводитися капремонт прибудинкових територій, мостів, доріг, облаштуємо освітленням як мінімум 30 пішохідних переходів, які розміщені поблизу закладів освіти. Почнеться робота з реорганізації структури теплопостачання, цьогоріч плануємо замінити вікна в усіх ігрових кімнатах шкіл. Буде проводитися ремонт другого корпусу Палацу учнівської молоді, де займається приблизно 4300 дітей. Буде завершено реконструкцію Луцького зоопарку за рахунок грантових коштів Європейського Союзу — 1,5 млн євро. Розпочинаємо роботи зі створення інтеграційного центру для дітей на вул. Бенделіані. Починаємо проект «Інтелектуальне місто», який передбачає будівництво оптично-волоконної мережі із запровадженням системи вуличного відеоспостереження й автоматизованої системи управління транспортом, і таким чином буде проводитися створення платформи для геоінформаційної системи Луцька.

Крім того, буде завершено ремонт колишньої 3-ї поліклініки — це центр первинної медико-санітарної допомоги, а також придбано флюорограф для цього медичного закладу.

Loading...