Лучани зрілого віку безкоштовно навчатимуться у європейському Центрі освіти

Лучани зрілого віку безкоштовно навчатимуться у європейському Центрі освіти

20 лютого у Волинському інституті економіки та менеджменту відбувся круглий стіл на тему «Освіта третього віку: європейський досвід та українські реалії».

Джерело: Відомості

Під час заходу було презентовано спільний міжнаціональний проект «Центр освіти третього віку», який реалізується на базі ВІЕМ за сприяння Міжнародної програми європейського сусідства та партнерства «Темпус» (Еразмус+).

«При більшості державних терцентрів соціального обслуговування діють свої університети третього віку. Але такі освітні заклади, які функціонують при українських ВНЗ, можна перелічити на пальцях, — зауважила адміністратор Центру Алла Ожиєвська. — Наша особливість у тому, що завдяки фінансуванню Євросоюзу ми можемо обладнати аудиторію для комп’ютерних занять найсучаснішою мультимедійною технікою – сучасними комп’ютерами, ергономічною клавіатурою з великими клавішами, інтерактивною дошкою, екранами для проектора тощо. А завдяки викладацькому складу Волинського інституту економіки та менеджменту Центр освіти третього віку вже частково забезпечений кваліфікованими педагогами. Окрім того, спілкуючись з іншими партнерами (а це 14 університетів Європи, при кожному з яких створено такий центр освіти третього віку!) ми маємо змогу переймати європейські методики викладання для людей зрілого віку, їх здобутки та ноу-хау в реалізації таких проектів у сфері освіти третього віку».

У ході заходу було обговорено проблеми діяльності університетів третього віку в Україні, особливості кризи зрілого віку та шляхів виходу з неї, зокрема, через організацію клубів за інтересами, опанування людьми зрілого віку нових навичок, яким вони не могли вділити часу до виходу на пенсію, психологічну та духовну терапію. Присутні зійшлися на думці, що такі проекти повинні активно розвиватися та налагоджувати партнерську співпрацю, адже вони несуть важливу місію — об’єднання самотніх та активних людей зрілого віку з метою забезпечення їх освітніх та соціальних потреб, продовження їх активного фізичного віку та передачі ними багатого життєвого та професійного досвіду ровесникам і молодому поколінню. Прозвучала ідея створення клубу волонтерів у Луцьку для закладів освіти третього віку.

Навчання у Центрі освіти третього віку при ВІЕМ стартує з вересня 2015 року на безкоштовній основі за напрямами: «Інформаційно-комп’ютерні технології», «Іноземна мова», «Соціально-правовий захист», «Вікова психологія», «Здоровий спосіб життя» та «Культурно-мистецький». Для слухачів будуть облаштовані студія-клуб, мультимедійна аудиторія, клас для лекцій та для спортивно-хореографічних занять.

Сторінки Центру освіти третього віку ВІЕМ у соцмережах: facebook і vk.com

Loading...