Волинь переходить на посилений режим патрулювання та охорони

Волинь переходить на посилений режим патрулювання та охорони

Cекретар РНБО Олександр Турчинов, який брав участь у заході, зазначив, що сьогодні на сході країни спостерігається загострення ситуації.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Минулої п’ятниці під головуванням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка відбулася селекторна нарада з керівниками силових структур усіх регіонів України. Головне питання, яке порушувалося керівництвом, — загроза терористичних актів на території нашої держави.

Зокрема, секретар РНБО Олександр Турчинов, який брав участь у заході, зазначив, що сьогодні на сході країни спостерігається загострення ситуації.

— Російські терористичні угрупування фактично порушили будь-які домовленості щодо припинення вогню і попередніх Мінських угод, сконцентрувавши величезну кількість сил, переходять до активних наступальних операцій вздовж усієї лінії зіткнення, — сказав Олександр Турчинов. — Збройні сили, Національна гвардія контролюють ситуацію, відбиваючи наступ ворога і контратакуючи його. Однак ворог ні перед чим не зупиняється. Мета російського керівництва — не просто встановлення контролю над окупованою територією, а знищення державності, незалежності країни. З цією метою проводяться системні заходи для дестабілізації ситуації в Україні, зокрема відпрацьовуються активні терористичні операції. Вибухи — у Харкові, Одесі, Запорізькій області. На превеликий жаль, терористична загроза стає сьогодні реальністю для інших регіонів. І саме тому без будь-якої паніки, суєти ми повинні забезпечити адекватні контртерористичні заходи. Над цим завданням сьогодні працюють усі силові структури.

Міністр Арсен Аваков навів приклад Харкова, де активно впроваджуються ці заходи. Кількість нарядів у місті подвоєно, якість оперативної роботи значно зросла. До складу патрулів входять працівники міліції, бійці Нацгвардії, ДСНС та курсанти відомчих вишів. У місті додатково встановлено 1200 камер спостереження. Діє гаряча телефонна лінія, на яку звертаються громадяни, якщо виявляють підозрілі предмети чи ситуації. І саме завдяки цій співпраці громадськості й силових структур вдалося знешкодити дві диверсійні групи.

Як повідомив начальник управління УМВС м. Києва Олександр Терещук, у столиці уже посилено охорону блокпостів на під’їздах до міста. У метрополітені безперебійно працюють кінологи на предмет виявлення вибухівки. Посилено охорону мостів і залізничних сполучень.

В Одеській області до патрулювання залучено 400 нарядів. Працівникам силових структур нести службу допомагають представники громадськості, під посилену охорону вже взято 76 об’єктів.

Арсен Аваков наголосив, що голови ОДА разом із керівниками регіональних органів внутрішніх справ повинні визначити перелік об’єктів інфраструктури та забезпечити їх охорону. В першу чергу це мають бути об’єкти життєзабезпечення, підприємства теплопостачання, водовідведення, газопостачання й інші, незалежно від форм власності, також заводи, аеропорти, низка об’єктів на залізницях, місця скупчення людей.

— Враховуючи високий ризик терористичної загрози в рамках агресії, яку ми маємо з боку Росії, ми повинні перевести режим спостереження та ретельного документування в режим «превентивного удару», — зазначив Арсен Аваков.

Олександр Турчинов дав вказівку керівникам облдержадміністрацій створити в регіонах штаби антитерору. До них мають входити представники СБУ, МВС, Нацгвардії, Міноборони, прокуратури й інших силових структур. Саме цей штаб повинен забезпечувати координацію усіх заходів щодо протидії терористичній загрозі, яких вживатимуть в області.

Прем’єр-міністр дав доручення головам ОДА переходити у щоденний оперативний режим роботи і кожного дня контролювати ситуацію щодо безпеки громадян та об’єктів інфраструктури.

На виконання протокольного доручення Прем’єра відбулося засідання ради оборони Волинської області.

— Ми не будемо створювати ще одну структуру, — підкреслив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. — На території Волині працює рада оборони, яка має величезні повноваження в області. У силових структур та правоохоронців — свої завдання. Й керівництво відомств систематично інформує раду оборони, а остання координує спільні дії, мета яких — гарантувати цілісність держави.

Щодо важливих і стратегічних об’єктів інфраструктури, то на багатьох із них, особливо там, де охорону підприємства та відомства здійснюють власними силами, забезпечуватимуть безпеку фахівці відповідних служб. Також задля підвищення безпеки громадян до охорони громадського порядку й патрулювання вулиць залучатимуть громадські патрулі. Окрім того, правоохоронці посилять роботу щодо виявлення та вилучення зброї.

Loading...