Відсьогодні за підкуп виборців позбавлятимуть волі

Відсьогодні за підкуп виборців позбавлятимуть волі

Закон був прийнятий Верховною Радою 14 жовтня. За урядовий законопроект проголосували 233 депутатів. 19 жовтня його підписав президент.

Джерело: Відомості

В Україні сьогодні, 23 жовтня, набуває чинності закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян». 

Як повідомляє ZN.UA, документ з'явився в газеті «Голос України» 22 жовтня. Як відомо, закон набуває чинності на наступний день після його опублікування.

Закон був прийнятий Верховною Радою 14 жовтня. За урядовий законопроект проголосували 233 депутатів. 19 жовтня його підписав президент.

Відповідальність вводиться як для скупників голосів, так і для самих виборців. Виборця, який продав свій голос, будуть штрафувати на суму від 3100 до 5400 гривень.

Тих, хто підкуповує виборців, каратимуть обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той же термін без права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю також на строк до трьох років.

Також вводиться відповідальність за крадіжку або приховування виборчої урни з бюлетенями або протоколу підрахунку голосів. За подібні дії будуть карати позбавленням волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади на строк одного до трьох років.

Відзначимо, що з сьогоднішнього дня міліція отримала правові підстави прослуховувати телефони і стежити за кандидатами в народні депутати, підозрюваними в підкупі виборців. З набранням чинності закону про посилення відповідальності за підкуп виборців злочини пов'язані з підкупом виборців переходять в розряд важких.

Як повідомлялося, згідно з опитуванням Фонду «Демократичні ініціативи» та КМІС число громадян, готових продати свій голос на парламентських виборах, за останні два роки скоротилося з 11,3 до 7,7%.

Раніше повідомлялося про те, що спостерігачі ОПОРИ зафіксували роздачу продуктових пакетів представниками екс-регіонала Хомутинніка. Також повідомлялося, що був зафіксований підкуп виборців братом Добкіна.  

Loading...