Село Кримське на Луганщині звільнено від терористів без жодного пострілу

Село Кримське на Луганщині звільнено від терористів без жодного пострілу

Про це повідомили у прес-службі Луганської ОДА.

Джерело: Відомості

В останньому селі Новоайдарського району, звільненому напередодні від так званого «Всевеликого войска донского», піднято український прапор, днями почнеться фінансування. Про це повідомили у прес-службі Луганської ОДА.

В суботу, 18 жовтня підрозділи Збройних сил України та міліції без жодного пострілу звільнили від бойовиків останнє село Новоайдарського району з переліку населених пунктів, які за постановами Верховної Ради від 7 жовтня були перепідпорядковані з одного району до іншого — Кримське. А вже наступного дня, в неділю, село відвідав голова Луганської ОДА Геннадій Москаль.

Раніше Кримське належало до Слов’яносербського району. Оскільки Слов’яносербськ зараз перебуває під окупацією ЛНР, всі виплати там заблоковані і для їх розблокування село перепідпорядкували Новоайдарському району, який контролює український уряд.

«До звільнення Кримського тут хазяйнували козаки так званого «Всевеликого войска донского», — повідомляє Москаль. — Практично всі місцеві мешканці раніше мали проросійські настрої, а з кількома патріотично налаштованими селянами козаки жорстоко розправилися. Одного депутата сільради, що висловлював проукраїнські погляди, розстріляли прямо на порозі хати, ще двох селян закатували до того, що один зараз має психічні розлади. В сільській раді козаки встановили комендатуру, один із кабінетів після їхньої втечі так і залишився зачиненим. Сьогодні наші військові відчинили кабінет (попередньо розстрілявши замки, щоб убезпечити себе від можливих розтяжок). Всередині я знайшов «Приказ» так званого всевеликого войска донского (до речі, написаний із купою граматичних та пунктуаційних помилок) про призначення в.о. голови сільради такого собі Александрова. Сам Александров утік разом із козаками, будемо його шукати».

Москаль також відзначив, що ситуація в селі за панування козаків близька до гуманітарної катастрофи. Пенсії та зарплати не виплачували з початку бойових дій, пацієнтам розташованого тут обласного протитуберкульозного диспансеру практично нічого їсти.

Також над сільрадою встановили жовто-синій прапор. Секретар запевняє, що ніхто з місцевих його й не намагатиметься зірвати, після донськокозацької влади у людей потроху починає просвітлюватися свідомість.

Москаль також побував і на околиці села, де наші військові почали облаштовувати опорний пункт. Настрій у хлопців бойовий, це справжні вояки.

«Під час нашого приїзду «сепари» зі злості почали лупити по військовослужбовцях із Градів, напевно, отримали повідомлення від місцевих про піднятий жовто-синій прапор. Снаряди падали на околиці села десь за півтора кілометра від нас, але цим на Луганщині вже нікого не злякаєш. КримськеНаше!» — заявив Москаль.

Loading...