87% жителів Сходу не хочуть приєднуватися до Росії, у Європі себе бачать 34%

87% жителів Сходу не хочуть приєднуватися до Росії, у Європі себе бачать 34%

Своє майбутнє з Європою пов’язують 34%, натомість, з Росією – 17%.

Джерело: Відомості

Понад 30% впевнені, що ситуація на Сході – це війна між Росією та Україною, а також хочуть, що майбутнє України було пов’язане з Європою. Такі результати показало опитування, проведене Фондом боротьби з корупцією Олексія Навального, передає Еспресо.TV.

Опитування провели серед мешканців тих областей, які сепаратисти та малограмотні росіяни вважають «Новоросією» – Харківської та Одеської, оскільки наразі провести опитування серед мешканців Донецької та Луганської областей є неможливим. До того ж Харківська та Одеська області вважаються «проросійськими».

За результатами опитування, 87% респондентів не хочуть, щоб їхній регіон ставав частиною Росії.

Своє майбутнє з Європою пов’язують 34%, натомість, з Росією – 17%.

На запитання щодо «Новоросії» більшість — 43% — опитаних обрали відповідь «Я не розумію це / не сприймаю / не хочу коментувати»; 14% вважають, що «це щось погане» і лише 2% хотіли б, аби їхня область стала частиною «Новоросії».

До вимог, які висував Майдан, позитивно ставляться 30%, негативно — 17%.

32% учасників опитування вважають збройний конфлікт на сході України війною між Росією і Україною, 22% — війною між Росією і Заходом, 14% — війною між ополченцями і Києвом.

52% опитаних вважають, що у військових діях на сході України безпосередньо беруть участь російські війська. На думку 27% респондентів, військові дії на території України почалися через те, що Росія не дозволяє Україні вибрати європейський шлях розвитку і хоче нових територій, ще 20% вважають, що це переділ влади між олігархами.

Судячи з відповідей, які дали більшість учасників опитування із запропонованих варіантів, вони негативно ставляться до Володимира Путіна (50%) і Віктора Януковича (64%) і нейтрально (29%) — до Петра Порошенка.

Ставлення до російської влади в цілому за останній рік змінилося на гірше у 58% опитаних. При відповіді на питання про ставлення до української влади приблизно однакові результати виявилися у варіантів «Нейтральне» (25%) і «Негативне» (26%), причому у 43% респондентів ставлення до української влади погіршилося за останній рік.

Серед тих, кого опитували співробітники ФБК, однаково добре володіють російською і українською мовою 61%; 33% заявили, що краще володіють російською, 6% — українською. І вдома, і на роботі переважно користуються російською мовою 67% опитаних, 44% хотіли б, щоб російська стала державною мовою нарівні з українською. 

Loading...