У Донецьку бойовики палили живцем і прострелили ноги акторові за гімн України

У Донецьку бойовики палили живцем і прострелили ноги акторові за гімн України

На даний момент він знаходиться на лікуванні в Латвії в рамках програми медичної допомоги постраждалим в зоні конфлікту в Україні.

Джерело: Відомості

Житель Донецька 23-річний актор-лялькар Артем Чайковський потрапив у полон до бойовиків «ДНР» і зазнав тортур за те, що він на вулицях міста співав українські патріотичні пісні та вітав товариша гаслом «Слава Україні!». 

Бойовики прострелили йому обидві ноги, різали і палили живцем, передає портал 62.ua.

На даний момент він знаходиться на лікуванні в Латвії в рамках програми медичної допомоги постраждалим в зоні конфлікту в Україні.

«Ми йшли з товаришем, співали гімн України, пісні з Майдану. Біля площі Леніна я сказав товаришу: «Слава Україні!», він відповів мені: «Героям слава!». Підбігли хлопці — такі 15-ти, 16-річні і почали нам розповідати, що ми можемо говорити, а що ні. Я відповів їм, що ні про яке «ДНР» вони можуть не говорити, Донбас — це була, є і буде Україна. я у себе вдома, я маю право кричати, що хочу, співати, що хочу. Зрештою, я в живу у вільній державі», — розповідає Артем.

Після цих слів під'їхала «Газель» і люди в масках, з автоматами забрали їх з товаришем і кинули в підвал Донецької державної обладміністрації.

«Там мені особливих питань не задавали, тільки пробували переконати, а скоріше придумували історії. За півгодини три історії мені придумали — спочатку я був бійцем «Правого сектора», і нас на площі було не двоє, а вже тридцять чоловік. Друга історія, я був наркоманом, потім бандерівцем, який їсть дітей. Вони самі придумали собі історію, щоб виправдати свої дії. Стріляли, ножові поранення в мене є. Не знаю, мабуть, диво мене врятувало, але мене навіть підпалювали», — продовжує розповідь Артем.

Психологічний тиск, за словами Артема, чинили бойовики, які прибули з Кавказу. А катував актора слов'янин.

«Це була людина слов'янської зовнішності. Він росіянин, чи українець, житель Донецька чи ні — я не знаю. Коли нас забирали, він був у масці, а потім вже при катуванні — без маски, я його за формою впізнав», — говорить Артем.

Завдяки близьким Артема та його товариша відпустили, хоча Чайковського бойовики не хотіли віддавати, мотивуючи тим, що залишилося йому жити тільки кілька годин, бо втратив багато крові. Потім була операція, на яку родичам довелося зібрати 10 тисяч гривень, оскільки в лікарні в Донецьку не хотіли робити її безкоштовно.

Згодом хлопця перевезли в Дніпропетровську лікарню імені Мечникова. У Латвію, де Артему зробили дві складні операції і, за його словами, врятували ногу, він потрапив завдяки програмі лікування за кордоном українських військових і постраждалих в зоні АТО. Латвія забезпечує лікування десяти постраждалих від сепаратистів в Україні. Вісім з них вже поїхали додому. Кошти на лікування і реабілітацію виділяють з латвійського бюджету. 

Loading...