Швейцарський досвід міг би бути корисним українській армії

Швейцарський досвід міг би бути корисним українській армії

Швейцарія здатна з 22-тисячної армії розгорнути за чотири години прекрасно навчене, організоване та добре озброєне 650-тисячне військо. А за дві доби — 1,7-мільйонне.

Автор: Підготував Михайло ГАРЩАЛЬ / Джерело: Відомості

Останнім часом у суспільстві часто обговорюється військовий статус України. Лунають заклики про військову допомогу НАТО й важкий стан вітчизняної армії. За 23 роки незалежності Україна так і не змогла визначитися, чи буде позаблоковою державою, а чи, може, все ж таки вступить до Північноатлантичного альянсу. З огляду на це хочеться розповісти про яскравий приклад країни, що дотримується нейтралітету, має позаблоковий статус і в якої найбільший відсоток населення служить в армії.

Уявіть собі державу, в якій усі чоловіки від 20 до 50 — військовослужбовці, в якій після п’ятдесятиріччя чоловікам дарують помповий дробовик і до самої смерті раді бачити на зборах і полігонах, у якій заохочують купити зі знижкою пістолет, а ще краще — гвинтівку.

Швейцарія здатна з 22-тисячної армії розгорнути за чотири години прекрасно навчене, організоване та добре озброєне 650-тисячне військо. А за дві доби — 1,7-мільйонне. Для порівняння, армія Сполучених Штатів — 1,3 мільйона й така ж кількість резервістів, армія Китаю — 2,4 і 1 мільйон відповідно, армія України — 130 тисяч (точна кількість резервістів не відома).

Швейцарія є однією з найбільш мілітаризованих держав у світі. Височенні Альпи пориті тунелями, протиатомними сховищами, складами зброї та боєприпасів і ракетно-артилерійськими опорними вогневими точками.

Збройні сили

Кадрових військових у країні всього близько дев’яти тисяч, і в основному в авіації. Перебуває на службі та перепідготовці близько 10–15 тисяч одноразово. Солдати призиваються на 90 днів у так звану «Школу новобранця». Після її закінчення держава віддає бійцю особисту зброю з двома повними магазинами, «консерву міністра» (сухпайок), три комплекти форми на всі пори року, спорядження, бронежилет і каску, з якими він і від’їжджає додому. До 32 років солдат перебуває в положенні «аусцуг», до 42-х — «ландвер», і до 50-ти — «ландштурм».

Рядовий «аусцуг» за 10 років проходить у своїй частині вісім зборів по три тижні, «ландвер» — три рази по два тижні, «ландштурм» — один раз по два тижні.

Як тільки громадянину виповнюється 51 рік, його офіційно звільняють із армії, забирають гвинтівку, пістолет і «консерву» й дарують споряджений помповий дробовик і мобілізаційне розпорядження — на випадок тотальної мобілізації.

Особливість швейцарської армії — посилена підготовка офіцерів-резервістів. Охочі стати офіцерами проходять додаткові збори — кожен ранг — у сумі приблизно сто днів.

Військовий бюджет порівняно крихітної Швейцарії з населенням у 7,5 мільйона — майже п’ять мільярдів доларів (це близько 20% від ВВП).

Озброєння

На озброєнні у швейцарської армії більше 800 танків і бронемашин. У невеликій країні протяжністю всього 300 км — 14 ескадрилей із 350 бойових та 120 навчальних літаків і 100 вертольотів. Парк постійно оновлюється.

За приблизними оцінками, тільки армійської зброї, карабінів-напівавтоматів і мисливської зброї на руках у населення — до 1,5 млн. Плюс 2 млн пістолетів.

Швейцарія обіймає четверте місце на планеті за кількістю одиниць вогнепальної зброї на душу населення і друге — за відсотком населення зі зброєю. В країні діють десятки стрілецьких клубів, а тирів майже стільки ж, як кафе та барів.

Як проходить служба

У солдата є два вихідних на тиждень. Понад те, він туалети не будує, картоплю не чистить, посуд не миє, паркани не фарбує — все це роблять приватні фірми. Ба більше: солдат навіть у караул не ходить! Охорону периметра організовують приватні охоронні фірми.

Втім, такий напружений режим, як у швейцарській армії, важко зустріти в інших країнах. Підйом о 5:00, далі — заняття з фізичної, стрілецької та рукопашної підготовки. Також проходять навчання з керування технікою. Причому все це відбувається у високому темпі з перервами лише на обід і туалет. Відбій — о 24:00.

Повістка і призов

У разі неявки за повісткою світить штраф і в’язниця за дуже важкою статтею. Після цього швейцарець може ставити хрест на своїй кар’єрі: його більше ніхто й ніколи на пристойну роботу не візьме. Якщо у чоловіка «білий квиток», то він сліпий, або хворий, або емігрант і платить податок на утримання армії в обсязі 3%.

Спокійна, тиха Швейцарія

Ця держава посідає друге місце в світі за смертністю від вогнепальної зброї на душу населення через велику концентрацію зброї. Якщо в іншій країні Європи на злодюжку чекають граблі або сковорідка в лоб, то у Швейцарії — пістолет або автомат.

Отже, вибір шляху, яким піде Україна в організації своєї обороноздатності, залежить тільки від нас із вами. Дивлячись на історію нашої країни та її геополітичне розташування між Європою й Азією, можна сміливо заявити: українці завжди були великими воїнами і завжди захищали свою землю.

Loading...