Росія не хоче консультацій щодо територіальної цілісності України

«Ми запитали підписантів Будапештського меморандуму про негайні консультації. Звичайно, Росія цього не хоче», — констатував Клімкін.

Джерело: Відомості

Росія не хоче брати участь у консультаціях підписантів Будапештського меморандуму, який гарантує територіальну цілісність України. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільній прес-конференції з главою МЗС Норвегії у понеділок, 1 вересня. 

«Ми запитали підписантів Будапештського меморандуму про негайні консультації. Звичайно, Росія цього не хоче», — констатував Клімкін, передає ТСН.

За словами голови дипломатичного відомства, Україна використовує всі двосторонні майданчики для припинення російської агресії проти України, а також проводить відповідні переговори у міжнародних організаціях.

«Міжнародне співтовариство має належним чином відреагувати на це (агресію Росії проти України). Ми послідовно працюємо над тим, щоб ця реакція була не тільки видимою, а й дієвою», — сказав міністр.

Нагадаємо, що 1994 року Україна підписала Будапештський меморандум, згідно з яким Росія, США та Велика Британія погодилися гарантувати її суверенітет та територіальну цілісність в обмін на відмову від ядерної зброї. На той час Україна мала третій за потужністю арсенал ядерної зброї у світі.

Провідні міжнародні організації та більшість країн визнали, що Росія, анексувавши Крим, порушила умови Будапештського меморандуму. Зазначимо, що у березні 2014 року Росія також відмовилась від перемовин з Україною в рамках Будапештського меморандуму.  

Loading...