Росія вторглася в Україну: Новоазовськ та Іловайськ заблоковано

Росія вторглася в Україну: Новоазовськ та Іловайськ заблоковано

При цьому, за даними українських силовиків, російські військові розгорнули оперативний штаб в селі Перемога в Донецькій області, в 15 кілометрах від кордону.

Джерело: Відомості

У середу, 27 серпня, в Україну з Росії увійшла велика колона військової техніки, яка блокувала стратегічно важливі населені пункти Новоазовськ та Іловайськ. Захід прямо заявляє про вторгнення російських регулярних військ на українську територію. 

Вранці 27 серпня прес-центр АТО повідомив, що в Україну з Росії увійшли дві колони військової техніки. Перша, в складі шести «Градів», восьми КамАЗів і «Уралів», з особовим складом попрямувала в Дмитрівку, що на Донеччині.

Друга колона була значно більшою — близько 100 одиниць техніки. В неї входили танки, БТР, «Гради», БМП та вантажівки з особовим складом. Ця колона попрямувала на селище Старобешеве, через яке проходить дорога на стратегічно важливий районний центр — Новоазовськ, повідомив прес-центр АТО.

При цьому, за даними українських силовиків, російські військові розгорнули оперативний штаб в селі Перемога в Донецькій області, в 15 кілометрах від кордону.

Крім того, як повідомив вранці командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко, терористи за підтримки російських військових стиснули кільце навколо Іловайська. Це місто протягом останніх п'яти днів утримували українські військові.

Протягом дня українські силовики повідомили, що терористи зайняли не менше семи населених пунктів: Маркіно, Ковське, Щербак, Клімкіно, Сєдово-Василівку, Кузнеці, Рози Люксембург. В той же час, з інших районів в зоні АТО надходила суперечлива інформація про оперативну ситуацію.

Зокрема, під час традиційного брифінгу в 12:00 спікер інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що в Іловайськ відправлено підкріплення і найближчим часом місто буде повністю очищено від бойовиків. Однак Семенченко, який знаходиться на зв'язку з бійцями «Донбасу», повідомив, що ця інформація не відповідає дійсності.

В 23:00, 27 серпня, він на свій сторінці в Facebook з посиланням на комбата «Дніпра» і замкомбата «Донбасу» повідомив, що підкріплення так і не прийшло.

Крім того, в місто увійшли два танка під прапорами «ДНР», які ведуть вогонь по українським військовим, а сам населений пункт подвійним кільцем оточила російська бронетехніка.

Крім того, протягом 27 серпня ЗМІ повідомляли про те, що околиці Новоазовська зазнали обстрілу, а колона російської техніки, яку вранці бачили біля кордону, увійшла в місто. Тим не менше, під час брифінгу в 17:00 Лисенко спростував ці дані. За його словами, після того, як до українських військових надійшло підкріплення, Новоазовськ був узятий під повний контроль.

На даний момент немає точних даних щодо оперативної обстановки в місті, через яке проходить дорога на Маріуполь і анексований Росією Крим. Однак, за повідомленнями низки західних ЗМІ, українські військові відступили від Новоазовська до села Безіменне, яке знаходиться поблизу Маріуполя.

Про це, зокрема, пише журналіст The New York Time, який знаходиться на місці події. Його інформацію побічно підтверджує і Марія Антонова з агентства AFP. Вона разом зі знімальною групою під час поїздки з Новоазовська (через Старобешеве) в Донецьк не зустріла українських військових.

В цілому, за словами експертів, завдяки масованій підтримці російських військових терористи майже в два рази збільшили підконтрольну їм територію в Донецькій і Луганській областях. Захід почав говорити про пряме військове вторгнення в Україну.  

Loading...