Арсеній Яценюк: Єдино прийнятний формат переговорів з Росією – за участі США та ЄС

Арсеній Яценюк: Єдино прийнятний формат переговорів з Росією – за участі США та ЄС

Формат перемовин з Російською Федерацією може бути тільки один – той, який започаткований в Женеві.

Джерело: Відомості

«Наші союзники – Сполучені Штати Америки, Європейський Союз, країни Великої сімки. Країна-агресор – Російська Федерація. Тому єдино прийнятний формат – це Женева, США, ЄС, Україна і Росія», - підкреслив Арсеній Яценюк в інтерв’ю українським телеканалам в п’ятницю, 22 серпня.

Для того, щоб підготувати цей формат і вийти на рішення Глава Уряду вважає за необхідне «провести будь-які перемовини, використати всі шанси і всі можливості для врегулювання цього конфлікту»: «Треба зупинити війну. Треба зупинити Росію».

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно майбутніх перемовин у Мінську за участі російського президента Арсеній Яценюк підкреслив: «Мозком я розумію, що треба розмовляти. Серцем я не можу зрозуміти, як з ними (російською стороною – ред..) сідати за стіл переговорів. Тому дозволю собі тут дуже холодний і прагматичний підхід - треба використати всі засоби і методи, щоб зупинити російську військову агресію».

Він наголосив, що в української сторони є пакет вимог. Завдання номер один, за словами Глави Уряду, - відновити контроль над кордоном: «Це дасть можливість нам повністю відновити контроль над нашими територіями».

«Російська влада повинна зупинити постачання зброї, що безпосередньо пов’язано з відновленням контролю над кордоном; відкликати своїх ГРУшників, ФСБшників і іншу агентуру, яка проникла в Україну не вчора, і не позавчора - вони готувалися до цієї операції десятками років», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Можу сміливо вам сказати, що Росія запланувала цю агресію відразу після помаранчевої революції 2004 року, тому що Володимир Путін відчув загрозу персонально для себе і для свого режиму», - додав він.

Глава Уряду підкреслив, що Україні складно самостійно справитися з російською військовою агресією: «Тому треба визначити, хто з нами і хто проти нас. Проти нас Росія. Не російська країна, а російська держава, яка має ядерну кнопку, яка вже не член великого клубу Вісімки, але член великого клубу ядерних держав, яка озброїлася до зубів».

Loading...