Нардепи-комуністи облаштували собі на Світязі «Межигір’я»

Нардепи-комуністи облаштували собі на Світязі «Межигір’я»

Волинський «Правий сектор» влаштував екскурсію маєтком, що вже встигли назвати «шацьким «Межигір’ям», яке приписують екс-керівнику державної митниці комуністу Ігорю Калєтніку.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Елітні вілли навколо озера Світязь ростуть як гриби. Та з котеджами з «хонки», розміщеними в урочищі Гряда, їм не зрівнятись. Очевидно, тут збиралися відпочивати далеко не прості люди, бо ж на обійсті знайшлося місце для вертолітного майданчика, а позолоті меблів чорною заздрістю позаздрив би навіть сам Пшонка. Кажуть, цей райський куточок на берегах волинської перлини будувався для родин нардепів-комуністів, але не виключають, що насправді це місце облюбував сам Янукович-молодший.

Волинський «Правий сектор» влаштував екскурсію маєтком, що вже встигли назвати «шацьким «Межигір’ям», яке приписують екс-керівнику державної митниці комуністу Ігорю Калєтніку.

Зрозуміти, який саме з комплексів відпочинку на Гряді належить київським екс-високопосадовцям, легко: їх видає добротний височезний паркан із цегли й дерева та зграйка туристів, що хочуть сфотографуватися біля всього цього добра. Комплекс складається з двох частин, розташованих одна напроти іншої, та простягнувся на гектар. Нас зустрічає комендант котеджів Володимир і веде показувати шикарні обійстя. Щоб шок від побаченого був не таким раптовим, спершу оглядаємо будиночок для охорони та прислуги. Будівлі зведені в кращих традиціях сучасних мажорів: із дерев’яних брусів, усередині все теж із дерева. Для обслуговуючого персоналу тут є кухня, їдальня, спальні, санвузли. Все вже вмебльовано. Та найцікавіше — на вулиці: там розмістився вертолітний майданчик і є об’їзна дорога. Правильно, нема чого «крутеликам» їздити пильною ґрунтовою дорогою Гряди.

Навпроти — вілли для знаті. А це п’ять житлових будиночків, сауна й альтанка для шашликів. Усе як на підбір із елітної деревини компанії «Хонка». Будинки мають однакове планування, кожен із них площею 300 «квадратів». Як розповідають активісти, в кожному котеджі щонайменше три спальні, кухня, їдальня та вітальня.

Всередину потрапити не вдається. Та й навіщо? Все добро видно через величезні вікна. Деякі будинки вже частково вмебльовані. В одному одразу звертаємо увагу на люстри. Вони велетенські, розцяцьковані десятками різних камінців. Із них, як із новорічної ялинки, звисають кришталеві намиста, ну і, звісно, все в позолоті. Стеля теж не проста, а оздоблена різьбленими декоративними «золотими» елементами. Думаю, ви вже здогадалися, що й шпалери теж такого кольору. У вітальні ще не розставлені меблі, а дивани та крісла взагалі у чохлах. Кажуть, їх привезли восени 2013-го, коли саме розпочинався Майдан. На підлозі в кухні — мозаїка, майже змонтована витончена біла стінка, зі стелі звисають циганські люстри, щоправда, вже меншого розміру. Інші котеджики за дизайном мало чим різняться: меблі немов із епохи царської Росії, включаючи духовку, масивні гардини на вікнах, позолота хоча б кількох елементів.

В такт усьому цьому й альтанка. І тут не обійшлося без люстри — гігантської, кованої, та цього разу без блискіток. Усередині кілька масивних дерев’яних столів і стільців, по центру — піч для гриля.

Територія маєтку, як і годиться, з охайними вимощеними бруківкою доріжками, різними клумбами та газончиками. На диво, лишили навіть сосни, що додають комплексу поліського колориту. А найголовніше — всього лиш за метрів двадцять від паркану синіє Світязь.

— До води — рукою подати. Все робилося нахабно, з порушеннями, — каже один із представників місцевого «Правого сектору». — За законом озеро від забудови має віддаляти щонайменше 50 метрів. Тож тут треба було знести огорожу і ще половину будиночка. Адже це порушення природоохоронного законодавства. Ми писали скарги в прокуратуру, але реакції немає.

Звісно, яка ж реакція, якщо за будівництвом стоять такі люди?

— Кожен із будиночків належить окремим фізичним особам. Вони, на нашу думку, є підставними, — розповідає очільник волинського «Правого сектору» Павло Данильчук. — Це люди з Одеської,  Херсонської та Донецької областей. Ще частина території належить приватній фірмі — ТзОВ «Грін-Вілідж», яке очолює така собі пані Чайковська. Фірма займається нерухомістю. Чайковська паралельно є заступником голови компанії «Фінанси. Інвестиції. Менеджмент». І виявилося, що засновницею вже цієї компанії є Оксана Калетник, відома як двоюрідна сестра Ігоря Калєтніка та народний депутат від Комуністичної партії України.

Данильчук каже, що цей котеджний комплекс пов’язаний власне з митником Ігорем Калєтніком. Адже навіть будівництво здійснювала фірма Романа Микитюка, котрий свого часу був начальником Ягодинської митниці, а отже, підлеглим Калєтніка.

— За неофіційною інформацією, ці будиночки будувалися для відпочинку сім’ї Симоненка, Януковича-молодшого, який тут уже бував, та для сімейства Калєтніків, — припускають у «Правому секторі».

Як розповіли працівники комплексу, раніше тут була база відпочинку Львівського автозаводу. З усмішкою вони пригадують, як колись на місці вертолітного майданчика стояла їдальня, де півсела весілля гуляло. А на місці нинішніх елітних вілл у звичайних яскраво пофарбованих будиночках відпочивали прості заводські робітники.

Ці котеджі почали зводити лише три роки тому. Тож пов’язують їх із Януковичем-молодшим, який саме тоді побував у Шацькому краї на авторалі. До слова, Роман Микитюк вдруге очолив Ягодинську митницю теж саме в 2011 році.

Наразі «Правий сектор» узяв шикарні котеджі під громадський контроль. Як повідав Данильчук, найближчим часом вони хочуть, аби правоохоронці з’ясували, кому ж насправді належить комплекс, як те за скільки купувалася земля для нього.

— Якщо це майно належить державним злочинцям, то воно мало би вилучатись і або продаватися на аукціоні, або йти на потреби держави. Наша думка — зробити тут комплекс відпочинку для реабілітації людей, що постраждали на Майдані та на Сході України, — зазначив Данильчук.

Тим часом у шацькому «Межигір’ї» ще не було жодного відпочивальника. Не поспішають світитися тут і власники. Тож у «Правому секторі» припускають: найімовірніше, елітний комплекс хочуть перепродати, а можливо, саме зараз це і роблять.

На фото: Альтанка для шашликів

На фото: «Царська» піч

На фото: До озера рукою подати

На фото: Розцяцьковані люстри в одному з будиночків

Loading...