Генпрокуратура повертає у держвласність Межигір’я та інші землі, привласнені Януковичем

Генпрокуратура повертає у держвласність Межигір’я та інші землі, привласнені Януковичем

Триває перевірка щодо надання у приватну власність понад 2 га землі під вертолітним майданчиком на Парковій дорозі.

Джерело: Відомості

Генеральна прокуратура повідомила про завершення перевірки щодо законності надання в оренду ТОВ «Танталіт» урочища «Межигір’я», в ході якої було виявлено ряд порушень.

Про це повідомив начальник Головного управління представництва в суді‚ захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Олег Кучер, повідомили у прес-службі ГПУ.

«Встановлено, що Вишгородська РДА не мала повноважень розпоряджатися спірною земельною ділянкою державної власності, а тому не могла припиняти право постійного користування земельною ділянкою Будинку відпочинку «Пуща-Водиця» ГУ КМ України та не мала право надавати її в оренду і здійснювати відчуження», — розповів Кучер.

Крім того, начальник Головного управління додав, що проекти відведення земельних ділянок в оренду ТОВ «Танталіт» та Віктору Януковичу не розроблялись, з контролюючими органами не погоджувались, обов’язкову державну експертизу не проходили та на затвердження до органу, який має право розпоряджатись спірними земельними ділянками, не подавались. Реагуючи на виявлені порушення прокуратурою Київської області, заявлено три позови в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Державної організації «Комплекс відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами до Вишгородської РДА, ТОВ «Танталіт» і Януковича про визнання незаконними та скасування розпоряджень, визнання недійсним договору оренди земельних ділянок та державних актів на право власності на земельні ділянки, їх витребування з незаконного володіння відповідача.

Щодо орендованих земель Мисливського господарства «Сухолуччя», прокуратурою встановлено, що їх протиправно було вилучено з користування державного спеціалізованого лісомисливського господарства без погодження із Кабінетом Міністрів України. В подальшому, без зміни цільового призначення земельну ділянку передано у приватну власність для забудови.

Кучер зазначив, що прокуратурою Київської області заявлено 2 позови в інтересах Кабінету Міністрів України, Дніпровсько-Тетерівського державного лісомисливського господарства до Київської обласної державної адміністрації, Вишгородської РДА, ТОВ «ДОМ ЛЕСНИКА» про визнання незаконними і скасування розпоряджень та визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки лісового фонду площею 17,5 га вартістю 7,2 млн. грн.

Також начальник управління повідомив журналістів про те, що Генеральною прокуратурою пред’явлено позов до господарського суду міста Києва про визнання недійсними рішень Київської міської ради та державних актів про право власності, на підставі яких через фіктивний житлово-будівельний кооператив «Котміст» у власність кільком комерційним структурам передано земельну ділянку у Конча-Заспі площею близько 40 га вартістю 126 млн. грн.

Крім того, прокуратурою міста Києва перевірено законність рішення Київської міської ради, яким надано дозвіл ТОВ «Інтеграліті Інвест» на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 5,6 га по Столичному шосе, 21 км у Голосіївському районі міста Києва для створення та озеленення території загального користування. Вказана ділянка розташована в межах зони другого округу санітарної охорони курорту «Конча-Заспа» та має обмежений режим господарської діяльності. Рішення про затвердження проекту землеустрою та відведення земельної ділянки Київрадою в подальшому не приймалося. Водночас, проведеною перевіркою встановлено, що вказана ділянка огороджена та на ній розпочато будівництво будівель невизначеного призначення.

«Наразі за фактом самовільного захоплення цієї земельної ділянки розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 197-1 КК України», — зазначив начальник Головного управління.

Триває перевірка щодо надання у приватну власність понад 2 га землі під вертолітним майданчиком на Парковій дорозі. 

Loading...