У Криму спостерігаються прояви великоруського шовінізму щодо татар

В українських школах забороняється викладання української мови та літератури, викладачів змушують звільнятися.

Джерело: Відомості

Речник Міністерства зовнішніх справ України Євген Перебийніс заявив під час брифінгу, що порушення прав і свобод кримських татар та українців в Криму, а також «викорінення їх як корінного населення» є проявом великоруського шовінізму, передає УНН.

«МЗС стурбоване порушенням прав і свобод громадян України російською стороною внаслідок окупації АР Крим, а також свавіллям російських збройних угрупувань на сході України. Зокрема, в окупованій Росією АР Крим нелегітимна кримська влада продовжує вживати заходи, спрямовані на утиски національних та культурних прав українців і кримських татар. Незважаючи на пропагандистські заяви російського керівництва щодо забезпечення прав українців та кримських татар, здійснюється системна політика, спрямована на викорінення української та кримськотатарської культури», — заявив Перебийніс.

За його словами, в українських школах забороняється викладання української мови та літератури, викладачів змушують звільнятися.

«Кримські татари змушені стикатися з погрозами депортації та стають об'єктом непоодиноких нападів за те, що вони відмовляються приймати російське громадянство та розмовляти своєю рідною мовою. Як приклад, днями за встановлення українського прапору над будівлею Меджлісу та невизнання російської влади на окупованому Росією півострові кримські татари були звинувачені в екстремізмі та отримали погрози кримінальних переслідувань. Ці події разом з тривожними повідомленнями про звільнення кримських татар, погрози батькам та учням шкіл, побутова нахабність по ставленню до кримських татар, українців і всіх, хто не є носіями великоруського шовінізму, цензура на висвітлення діяльності Курултаю і Меджлісу говорять, що Крим за потурання Москви перетворюється на зону беззаконня», — наголосив Перебийніс.

Як відзначили в МЗС, чиниться тиск на осіб, котрі відмовляються приймати російське громадянство та лунають погрози щодо їх примусової депортації.

Loading...