У Слов’янську сепаратисти втрачають підтримку населення

ісцеве населення, в більшості своїй спочатку не мало особливої антипатії до сепаратистів, однак зараз різко змінює свою думку.

Джерело: Відомості

Проросійські сепаратисти в Донецькій області своїми діями схиляють людей на користь єдиної України. При цьому недостатня активність українських силовиків дає сепаратистам широке поле дій. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, оприлюднивши звіт щодо ситуації на південному сході, передає ЛігаБізнесІнформ.

За словами Тимчука, у Донецькій області на тлі фактичного «переформатування» антитерористичної операції екстремісти досягли низки серйозних успіхів, які вкрай негативно впливають на стабілізацію ситуації в регіоні.

«Здійснені екстремістами диверсії в Слов'янську, що супроводжувалися загибеллю людей, а також акції в Краматорську мали на меті створення приводу для Росії виступити з черговим твердженням про те, що в Україні йде «громадянська війна». У відповідь українська влада, на жаль, не змогла надати переконливих доказів того, що диверсії вчинені проросійськими екстремістськими силами», — сказано в повідомленні.

Тимчук зазначив, що відсутність ефективних дій в рамках проведеної АТО — зокрема, відсутність блокування вогнищ екстремізму — дозволяють екстремістам вільно пересуватися по регіону, дестабілізуючи ситуацію в різних населених пунктах.

«Місцеве населення, в більшості своїй спочатку не мало особливої антипатії до сепаратистів, однак зараз різко змінює свою думку. У Слов'янську і Краматорську «влада» екстремістів фактично перетворила ці міста в територію хаосу. Не маючи гарантій дотримання базових прав людини, місцеві жителі все більше схиляються на користь єдиної України, дотримання законності та правопорядку», — підкреслив Тимчук.

«Як і слід було очікувати, екстремісти, домігшись певного успіху в Донецькій області, намагаються дестабілізувати ситуацію в Луганській та Харківській областях. Їх завдання — проголосити «народну владу», оголосити про проведення «референдумів» з виходу зі складу України, і звернутися до Росії з проханням ввести свої війська і забезпечити проведення таких «референдумів» по кримському варіанту. Разом з тим, навіть із створенням сепаратистами умов для російського вторгнення, ми оцінюємо ймовірність вторгнення Росії в східні регіони в найближчій перспективі як досить невисоку (до 30%). Заклики до РФ ввести війська — це шантаж, спрямований на українську владу з метою змусити її дати можливість провести «референдуми», — зазначив Тимчук.

При цьому в матеріалі наголошується, що в Запорізькій області ситуація напружена, але місцеві проросійські сили без втручання і безпосередньої участі сепаратистів з Донбасу, а також російських диверсантів прогнозовано не зможуть «розгойдати» ситуацію. У Дніпропетровській області, при всіх спробах екстремістів дестабілізувати ситуацію, місцева влада у взаємодії з правоохоронцями та місцевим населенням досить впевнено її контролює.

Також керівник Центру військово-політичних досліджень представив інфографіку «Оцінка загрози екстремізму в південно-східних областях».

Loading...