Яценюк озвучив плани і реформи

Яценюк озвучив плани і реформи

За його словами, політична стабілізація передбачає внесення змін до Конституції.

Джерело: Відомості

Конституційна реформа, яку ініціюватиме опозиція і під яку залучатимуться кошти в рамках економічного пакету, передбачає низку трансформацій. Про це в інтерв'ю 5 каналу заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Пакет реформ, під який залучатимуться кошти, передбачає низку трансформацій. Перше – країні потрібна політична стабілізація. У країні, яка фактично претендувала на членство в ЄС – під прикриттям влади викрадають, вбивають людей, нападають на журналістів», — заявив Яценюк.

За його словами, політична стабілізація передбачає внесення змін до Конституції.

«В Україні має бути парламент, який має повноваження, призначає уряд і дає квиток легітимності тим, хто представляє народ України на міжнародній арені», — зазначив він.

Говорячи про економічні реформи, Яценюк виділив ключову з них – демонополізацію.

«Зараз все в країні монополізовано. Ми хочемо, щоб в Україні розвивався бізнес, а не так, що фактично декілька людей володіють всією економікою», — заявив він.

Друге питання, за словами Яценюка – енергетика.

«Україна начебто отримала газову знижку від Росії, але ми бачимо, що це – політична знижка. Фактично Росія придумала такий механізм, як не пустити Україну до Європи… В Україні вистачає власних джерел, щоб себе забезпечити. Це сланцевий газ, електроенергетика, власні видобутки газу і нафти. Крадуть надто багато», — додав Яценюк.

«Третє, про що ми маємо говорити – неймовірний обсяг корупції і боротьба з нею. Боротьба з розкраданням коштів дасть можливість менше позичати», — зазначив він.

Ще одна реформа – податкова: «Ми не можемо бути країною №1 у світі за кількістю податків».

«Також необхідні негайні реформи у банківській сфері – центрального банку і комерційних. Нам потрібні дешеві і довгі гроші, щоб люди отримували кредит не на три місяці, а на багато років, і з низькою ставкою, щоб могла створювати бізнес», — заявив Яценюк. Однак, за його словами, жодна з цих реформ «не вартує нічого без реформи правоохоронних органів та судів».

«Немає іншого виходу для судів, окрім повної люстрації всього суддівського складу в Україні», — заявив Яценюк.

Також він додав, що реформа торкнеться і міліції, яка «за останні кілька років остаточно себе дискредитувала»: «Скорочення кількості, відмова від «звірячих» назв та формування муніципальної міліції».

Як відомо, 1 лютого Яценюк заявив, що план врегулювання політичної кризи, який українська опозиція обговорює з західними партнерами, складається з чотирьох пунктів, у т.ч. піднімається питання економічного пакету:

«У випадку, якщо буде проведена конституційна реформа, Україна зможе отримати економічний пакет, якщо українська опозиція отримає всю повноту відповідальності за справи в країні».

Говорячи про розмір економічного пакету, Яценюк зазначив: «Мінімальна сума, яка необхідна, щоб стабілізувати ситуацію в Україні, – це $15 мільярдів».

Loading...