Законом про амністію українців поставили в один ряд із піратами і терористами

Як відомо, сьгодні, 29 січня, Верховна Рада ухвалила закон "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідування та покарання осіб із приводу подій, які сталися під час проведення мирних зібрань".

Джерело: Відомості

У ПР  його вважають "найважливішим кроком у послідовній реалізації ініціатив Президента Віктора Януковича з мирного врегулювання політичної кризи". У документі заявляється, що парламентська опозиція "самоусунулася від прийняття рішення щодо цього питання". "Втягши своїх прихильників у протиправні дії, підставивши їх під кримінальні статті, опозиція кинула їх напризволяще, не дала жодного голосу на підтримку закону про амністію затриманих активістів", - наголошується в документі.

Також у заяві зазначено, що прийнятий закон "відповідає численним рекомендаціям міжнародних експертів, політиків, логіці здорового глузду, основним правовим нормам, передбачає низку взаємних зобов'язань".

У документі також міститься заклик до міжнародної спільноти підтримати "миротворчі ініціативи Януковича".

Утім, правозахисники Української Гельсінської спілки з прав людини впевнені, що законом про так звану "амністію", прийнятим у сьогодні, ВР ставить Україну в один ряд із піратами і терористами. Він суперечить базовим нормам міжнародного, конституційного та кримінального права.

Юристи занепокоєні, що ВР "задля досягнення політичних цілей готова зруйнувати підвалини, на яких ґрунтується право, і перетворює фундаментальні основи правового порядку на предмет торгу і домовленостей". "Фактично, цим законом парламент ставить Українську державу в один ряд із піратами та терористами, що використовують інститут заручників як інструмент впливу на ситуацію", - йдеться в заяві УГСПЛ.

Правозахисники вказують: "фактично цей закон визнає, що кожен, хто був затриманий під час останніх протестів, перебуває під вартою лише для того, щоб змусити інших невизначених осіб вчинити дії, передбачені цим законом (звільнення доріг і будівель тощо)".

Таким чином, законодавець і держава в цілому вчиняють дії, що становлять склад злочину, передбаченого ст. 147 Кримінального кодексу: "Захоплення або тримання особи як заручника задля спонукання родичів затриманого, державної або іншої установи, підприємства чи організації, фізичної або службової особи до вчинення чи утримання від вчинення будь-якої дії як умови звільнення заручника" (карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років).

У Гельсінській спілці констатують, що цим законом фактично визнано відсутність законних підстав тримання протестувальників під вартою, оскільки можливість їх звільнення ніяк не пов’язана з діями заарештованих.

Януковича закликали не ставати співучасником злочину і не підписувати цей закон.

Loading...